Nog heel even en dan start voor de vijfde keer de Boekenbingo. Sigrid Olivier is leerkracht op CBS Het Baken en doet dit jaar voor de vierde keer mee aan de Boekenbingo, zowel met haar groep 1/2 (met de onderbouwboeken) als privé (alle boeken). In dit blog vertelt zij over haar ervaringen met de vorige versies van de Boekenbingo en geeft zij tips om met de Boekenbingo aan de slag te gaan.

Sigrid: Al zolang ik mij kan herinneren, ben ik gek op boeken. Het begon al als peuter met kleine vierkante prentenboekjes (PIXIE-boekjes) die mijn oma regelmatig uit haar leren boodschappentas toverde.  Ook kan ik mij nog precies herinneren dat toen ik in groep 7 zat, ik van mijn zakgeld het nieuwste boek van Roald Dahl ‘IORG IDUR’ kocht. Dat boek kocht ik natuurlijk in de Kinderboekenweek, zodat ik ook nog het geschenk cadeau kreeg. Boeken hebben altijd wel een rol gespeeld in mijn leven. Ik ben niet iemand die altijd al juf wilde worden, maar het verbaasde eigenlijk niemand dat ik uiteindelijk voor de PABO-opleiding koos.

Ik weet niet hoe het kon gebeuren, maar de eerste editie in 2015 van de Boekenbingo is helemaal aan mij voorbijgegaan. In januari 2016 zag ik wel oproepjes op Facebook voorbijkomen en dacht ik meteen: Dit is iets voor mij!. Hoewel ik altijd een grote boekenfan ben gebleven, is er privé wel het één en ander veranderd. Inmiddels heb ik een gezin en ben ik moeder van twee kinderen en dat gecombineerd met een baan in het onderwijs, dan maak je niet altijd tijd om te lezen. Wat leek het mij heerlijk om met een goede reden een grote stapel boeken te verslinden, en die goede reden kwam er: De boekenbingo! Ik keek eerst naar wat filmpjes over de vorige versie en ik besloot om gewoon de lijst uit te printen.

 

‘Best veel boeken, mama’, zei mijn zoon toen hij de lijst in huis zag liggen. Ik liet mij niet uit het veld slaan en ging eerst eens een avondje achter de computer zitten om via de website van de bibliotheek te kijken welke boeken ik zou kunnen lenen en waar die boeken dan zouden staan. Ik zocht nog even mijn eigen boekenkasten en ik liep een rondje door school en toen had ik al een grote stapel boeken verzameld en kon ik starten met lezen.

Ik begon met de prentenboeken die op de lijst stonden. Hierdoor kreeg ik al snel het idee om niet alleen thuis aan de slag te gaan met de Boekenbingo, maar om ook mijn klas op school enthousiast te gaan maken. Aangezien het ook een wedstrijd is waarbij je mooie prijzen kunt winnen, was het niet moeilijk om zo de klas mee te krijgen. Samen keken wij naar de oproep van juf Sanne op Facebook.  Ik kwam op het idee om een soort aftelkalender in mijn groep op te hangen, zodat de kinderen en natuurlijk de ouders precies zouden zien hoeveel boeken er nog gelezen moesten worden. Dit was een groot succes en zo werd er meteen ook volop geteld en gerekend. Ik merkte echt dat de Boekenbingo ging leven in mijn groep en dat kinderen er thuis over vertelden. Ouders kwamen aan mij om een pen en een papiertje vragen en schreven favoriete titels van hun kinderen op, zodat zij deze boeken in de bibliotheek konden lenen.  En welke juf wil dat nu niet….

Niet alleen de kinderen werden steeds enthousiaster, ik werd het zelf ook. Ik had weer ontdekt hoe fijn het is om altijd een boek bij je te hebben. In plaats van op je mobiele telefoon te kijken, kun je ook een boek pakken als je ergens moet wachten. Verder merkte ik dat ik de boeken die ik als kind al geweldig vond (probleemboeken) nog steeds heel erg kan waarderen. Maar ik ontdekte ook dat je niet te snel moet denken: ‘Dat boek is niets voor mij!’. Een SF-achtig boek als ‘De maan-zaak’ van Stuart Gibbs had ik nooit zelf gepakt. Ik vond het boek achteraf geweldig en het is heel fijn dat je zo ook kinderen op school beter kunt adviseren. Ik dacht dat ik ook niet van boeken over dieren hield, maar wat heb ik genoten van ‘Een aap op de WC’ en van ‘We gingen achter hamsters aan’.

Mocht je nog twijfelen om mee te doen, dan raad ik je aan om gewoon te beginnen. Al lees je maar tien titels, dan heb je toch al voor jezelf gewonnen.

Nog een paar tips:

1) Heb je al een leeshoek in je groep op school? Maak er gewoon een Boekenbingo-leeshoek naast. Je kunt niet genoeg boeken in je klas hebben.

2) Lees je je kinderen thuis voor? Laat je kinderen de lijst zien en bekijk samen welk boek hij/zij kiest om uit voorgelezen te worden. Zo ontdek je samen met je kind vast mooie boeken.

3) Houd je kind niet van lezen of denkt je kind dat hij/zij niet van lezen houdt, laat dan eens een mooi Bingoboek in huis slingeren. Wie weet pakt hij/zij het boek en kijkt er in.

4) Zorg in je klas voor een mooie aftelkalender en maak zo zichtbaar welke boeken je leest. Houd ouders goed op de hoogte en voor je het weet, maak jij ze ook enthousiast.

Ik kan niet wachten tot de lijst bekend wordt gemaakt en ik heb heel veel zin om dit jaar weer mee te doen. Ik wens iedereen alvast heel veel leesplezier.

Dit bericht is gepost in BBB. Bookmark de link.

Een reactie op “En Bingo!

  1. Edith van der Eijken zegt:

    Leuk dat het jou ook zo goed bevalt om aan de Boekenbingo mee te doen. Bij ons op school zijn we ook enthousiast, er doen al 6 leerkrachten mee en heel veel leerlingen. Wij steken nu in om ook alle ouders zo gek te krijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *