Merel de Vink is moeder van vier kinderen, getrouwd met Robbert en eigenaar van Leesvink, een succesvolle onderneming die scholen helpt bij het neerzetten van een goede schoolbibliotheek. Daarnaast is Merel medeorganisator van de Boekenbingo. Haar blog gaat over de totstandkoming van de Boekenbingolijst.

Toen Sanne mij vorig jaar vroeg om samen met haar verder te werken aan de Boekenbingo die zij vier jaar daarvoor was begonnen, was ik blij! Blij met de kans om nog meer kinderen, leerkrachten en ouders aan het lezen te krijgen. En dan niet alleen in boeken die ze al kenden, maar om ze te verrassen met nieuwe, mooie, eigentijdse boeken die het lezen meer dan waard zijn.Ik dacht eerst ook: zestig boeken lezen in vijf maanden tijd? Is dat niet veel te ambitieus? Maar Sanne stelde me gerust: er staan ook veel prentenboeken en dunnere boeken die je zo uit hebt op de lijst.

De samenstelling en keuze van de lijst bleek echt superlastig! Dat had ik toch echt onderschat toen ik enthousiast mijn medewerking toezegde. Eindeloze discussies volgden, we wikten en wogen, schoven met boeken en titels, signaleerden trends en probeerden onze persoonlijke smaak een beetje naar de achtergrond te duwen. De keuze voor een indeling in onderbouw, middenbouw en bovenbouw lijkt op het eerste gezicht handig. Omdat Sanne de Boekenbingo in eerste instantie heeft bedacht voor leerkrachten van de basisschool. Zij kennen deze indeling en zijn er vertrouwd mee. Maar een vader of moeder? Die kijkt toch niet naar ‘bouw’? Die let toch veel meer op de leeftijd van het kind?

Tja, en daar dient het volgende ‘probleem’ zich aan. De Boekenbingo is voor kinderen van de basisschool. Maar dat is echt super breed. Het ene kind van 8 jaar is echt het andere niet!
Zo kon mijn moeder vroeger moeiteloos met mijn zevenjarige zusje alle Sinterklaascadeautjes kopen, terwijl mijn jongste zusje toen ze vier was bij een pakje dat uit de zak kwam uitriep: ‘Mama, die heb ik toch ook met jou gekocht!’ Het ene kind is op een bepaalde leeftijd al wakker voor de wereld om hem heen, het andere zit jarenlang in een droomwereld. En dan heb je nog de persoonlijke interesses, hobby’s, leefomgeving, leesomgeving die enorm uiteen kunnen lopen. Waarmee ik maar wil zeggen: is de lijst arbitrair? Dus willekeurig? Nee! Is er ruimte voor discussie? Ja!
We kunnen van tevoren nooit helemaal inschatten of een onderwerp of schrijfstijl een kind zal aanspreken. Hier wordt al jaren menig discussie over gevoerd, en dat zal denk ik ook nooit verdwijnen.
Maar wij zien het zo: praten over boeken is goed: boeken lezen is nog beter 😊

Heel veel plezier met de Boekenbingo!

Een reactie op “Blog: Is de Boekenbingolijst arbitrair?

 1. Jeroen van Rijt zegt:

  Hoi Merel,
  Leuke blog. Ik heb net ook even een beetje rond gekeken en zag dat jullie (gelukkig) hoofdzakelijk boeken van Nederlandstalige schrijvers gebruiken. Naar mijn mening zijn er te veel uitgevers die sinds de financiële crisis hoofdzakelijk draaien op vertalingen en kwalitatief mindere boeken van BN-ers. Daarom zou ik mijn debuut ‘Van Tijd tot Tijd’ graag willen aanmelden bij jullie. Hiervoor zou het handig zijn om te weten hoe jullie werken. Schaffen jullie de boeken zelf aan, of verwachten jullie een boek toegestuurd te krijgen. In het laatste geval, zou een naam en postadres handig zijn. Voor de goede orde voeg ik de link toe naar de webwinkel van de uitgever. Hier is alle informatie bij elkaar te vinden, alsmede de eerste reviews.
  Succes met jullie FB-pagina.

  Vriendelijke groeten,
  Jeroen van Rijt
  https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=9929

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *