Mariëtte van der Zon is 62 jaar, woont samen met haar man in Zoetermeer en heeft twee volwassen kinderen. Na ruim 25 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt, heeft ze vorig jaar haar fulltime baan opgezegd en is ze als remedial teacher/leesspecialist Master Sen aan de slag gegaan in haar praktijk Lees je Wijs.

Mariëtte: Sinds mijn jeugd ben ik al besmet met het “leesvirus”. Ik houd ontzettend van lezen en kan niet zonder een boek. Ik herinner me nog goed dat ik op 10-jarige leeftijd lid mocht worden van de plaatselijke bibliotheek. Thuis was er te weinig geld om boeken te kopen en op deze manier kon ik toch heerlijk lezen.

Als juf heb ik 13 jaar les gegeven aan groep 3. Veel leerlingen heb ik leren lezen en enthousiast gemaakt voor boeken. Ik las elke dag voor, had mijn eigen privécollectie kinderboeken in de klas en ging wekelijks met hen naar de plaatselijke bibliotheek. Ik geniet ervan om met kinderen, ouders en leerkrachten te praten over kinderboeken en hen net zo enthousiast te maken. In mijn praktijk mogen de kinderen iedere week een boek uit mijn boekenkast kiezen om thuis te lezen. Mijn motto is “Elk kind een lezer”’.

Door mee te doen met de Boekenbingo hoop ik verrassende boeken te lezen. Boeken die ik anders misschien niet had ontdekt. Ik heb echt uitgekeken naar de bekendmaking van de boekenlijsten. Ik was blij verrast toen ik de titels zag. Een aantal boeken heb ik al gelezen, maar heel veel nieuwe titels om van te genieten en te gebruiken in mijn praktijk. Dezelfde dag nog heb ik een flink aantal boeken gereserveerd bij de bibliotheek. Gisteren lagen er al 10 boeken klaar!

Als ik een kinderboek lees, bedenk ik vaak op welke manier ik dit kan inzetten bij mijn leerlingen. Soms maak ik een spellingspelletje bij het boek, een andere keer gebruik ik het voor begrijpend lezen of als inspiratiebron om een verhaaltje te schrijven. Een grote verrassing voor mij is het verhalenboek “Vakantieprut en appelmummies” van Naomi Tieman en Annelies Vandenbosch. Dit boek zou ik niet snel gekozen hebben om te lezen. Maar wat een ontzettend leuk voorleesboek. Korte verhaaltjes over de avonturen van een eigenzinnige opa en zijn kleinzoon. In het boek staan geweldige taalvondsten als viesspringen, appelmummies, pluiskuikens en luchtbedtijd. Heerlijk om samen met kinderen na het voorlezen ook bijzondere woorden te bedenken. De illustraties zijn goed te gebruiken als “writing prompts”; ze kunnen kinderen aanzetten om een eigen verhaaltje te schrijven.

Met het schrijven van mijn blog op Boekenbingo.nl hoop ik ouders en leerkrachten te inspireren en enthousiast te maken om ook mee te doen aan de Boekenbingo en stiekem het leesvirus verder te verspreiden……

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *