Sigrid Olivier is leerkracht op CBS Het Baken en doet dit jaar voor de vijfde keer mee aan de Boekenbingo, zowel met haar groep 1 (met de onderbouwboeken) als privé (alle boeken). Tijdens het lezen van de Boekenbingo verraste het bovenbouwboek ‘Tikker’ geschreven door Brenda Heijnis haar enorm. Zij wilde graag meer weten over dit boek en stelde de auteur van het boek daarom een aantal vragen.

Let op! Spoiler-alert! Heb je Tikker nog niet gelezen? Dan kun je het interview beter even overslaan.

Sigrid: In de kerstvakantie las ik het boek ‘Tikker’. Ik had eigenlijk nog niets over dit boek gelezen, geen recensies, geen achtergrondinformatie en zelfs niet de tekst op de achterkant van het boek zelf. Ik ging dus ‘blanco’ beginnen aan het verhaal. Eerlijk gezegd dacht ik bij de titel ‘Tikker’ meer aan een spel in de gymzaal met mijn kleutergroep. Het was voor mij dus een complete verrassing dat het boek over een ‘harttransplantatie’ ging. Toen ik dit doorhad en mij daar even op instelde, las ik het boek ademloos en in één ruk uit. Wat een prachtig verhaal! Tijd om een aantal vragen te stellen aan Brenda Heijnis, de auteur van dit boek.

Wist je al snel dat dit boek ‘Tikker’ zou gaan heten of kwam de titel pas op het laatst bovendrijven?

Brenda: Het boek heette de gehele eerste versie ‘De jongen die om mijn hart heen woonde’. Dit was ook een mooie titel, maar in overleg met de uitgever hebben we besloten dat deze titel een beetje te poëtisch was voor de stijl van het boek. Daarnaast kon het als een liefdesverhaal worden aangezien, terwijl het boek in basis over vriendschap gaat. Omdat het boek qua stijl nuchter en vlot is, hebben we gezocht naar titels met één woord. Er zijn tientallen titels langsgekomen, maar ‘Tikker’ vonden we pakkend, nieuwsgierig makend en passen bij het verhaal. Het woord kreeg extra lading omdat de opa van Boyd het vaak gebruikte, en het voelde voor iedereen goed. Toen was Tikker geboren!

Is het heel anders om voor oudere kinderen te schrijven dan voor jongere kinderen?

Op zich is de basis hetzelfde: je moet ieder kind snel kunnen grijpen met je verhaal, er moet een goede weerstand in zitten en kinderen moeten zich kunnen identificeren met de personages. Mijn vorige boek, ‘Olle en de Boekenvloek’, is geschreven voor jongere kinderen, maar vooral ook een avonturenverhaal. Tikker gaat veel meer over het interne conflict van de hoofdpersonen, en daar zit wel een heel verschil in. De nadruk ligt dan veel meer op de ontwikkeling van de personages, hoe ze over de weerstand heen stappen en wat ze van zichzelf en anderen leren. Een oudere doelgroep kan wat meer aan, ze kunnen (en willen) zich al beter inleven in moeilijke emoties. Ik vind het leuk om voor beide doelgroepen te schrijven, al merk ik dat mijn stijl nu meer ontwikkelt richting verhalen als Tikker.

Kun je iets meer vertellen over de keuze van de cover van Tikker? Wie heeft dit ontwerp gemaakt?

Het prachtige omslag is ontworpen door Maartje Kuiper. Toen de uitgever voorstelde om haar te vragen, was ik erg blij. We zochten iemand die goed in staat is een concept door te vertalen in een sterk, origineel beeld dat meteen je aandacht trekt. Ik vond Maartjes omslagen voor ‘Poëzie Hardop’ (Hans & Monique Hagen) en Katvis (Tjibbe Veldkamp) al bijzonder mooi. Maartje is erin geslaagd om een heel verhaal te vertellen in één illustratie: de hartvorm zit erin, de brand, het huis. Wat ik vooral mooi vind, is hoe ze de jongens heeft neergezet: de actieve Boyd, die uit de cover wil vluchten, en de inactieve Elias, die bevroren op de achtergrond staat te kijken. Deze tegenstelling roept vragen op en laat zien waar het boek in thema over gaat. Ook de stijl, helder en krachtig, past bij het boek. Kortom, we zijn erg blij met Maartje!

Ik ben heel nieuwsgierig hoe je op het onderwerp bent gekomen. Heb je ooit een harttransplantatie meegemaakt in je omgeving?

Nee, dat niet! Mijn eerste versie ging over een jongen en zijn beste vriend die overleden was, en die zag hij als geest. Die jongen dacht dat hij niks meer waard was zonder hem, maar met die versie was ik toch niet helemaal blij. Ik zocht naar een manier om de twee nog veel afhankelijker van elkaar te maken, en bedacht toen; als je iets van elkaar hebt, ben je pas echt afhankelijk. En zo is het ontstaan!

Tikker staat nu op de Boekenbingolijst. Naar welk boek uit de Boekenbingolijst ben je zelf het meest benieuwd?

Ik hou zelf erg van lezen, dus heb veel boeken uit de Boekenbingo al onder mijn neus gehad. Het boek wat nu op het verlanglijstje staat is ‘Kleuren’ van Ted van Lieshout. Ik ben zelf grafisch ontwerper en heb kleurenleer als vak gehad, dus ben ik erg benieuwd hoe Ted dit heeft omgevormd naar een kinderboek. Het lijkt me origineel en bijzonder!

Sigrid: Dit vind ik nu zo leuk aan de Boekenbingo. Je ontdekt nieuwe titels en je maakt kennis met nieuwe auteurs. Ik heb het boek ‘Tikker’ meteen aangeschaft voor onze schoolbibliotheek en ik ben erg benieuwd wat de kinderen van dit boek vinden. Ik ben zelf op dit moment heel nieuwsgierig naar andere titels van Brenda Heijnis. Ik heb meteen haar boek ‘Olle en de Boekenvloek’ geleend uit de bibliotheek. Dit boek is geschikt voor boekenverslinders vanaf 9 jaar. Ik ben benieuwd…. Wie weet staan er binnenkort wel veel meer boeken van Brenda op mijn school.

Foto Brenda: Iep Bergsma

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *