De Boekenbingo is hét leesbevorderingsevenement van Het Ministerie van Boekenzaken. Deze leesuitdaging bestaat sinds 2015, heeft menig kind, ouder en leerkracht aan het lezen gekregen en kennis laten maken met de meest geweldige en recente boeken. Overweeg je mee te doen met de Boekenbingo? We vertellen je graag hoe je deelneemt.

Maak een account aan

Om te kunnen deelnemen aan de Boekenbingo is het noodzakelijk dat je je aanmeldt via dit formulier. Indien je je hebt aangemeld, ontvang je een bevestigingsemail om je account te activeren. Heb je geen mail ontvangen? Check dan je spamfolder.

Let op! Zorg ervoor dat je steeds met hetzelfde emailadres inlogt. Doe je dat niet en creëer je per ongeluk een nieuw account zullen afgestreepte boeken niet in één lijst komen te staan.

Download de boekenlijsten

Bij een bingo horen bingokaarten. Op de downloadpagina vind je de drie Boekenbingokaarten per bouw. Indien je een boek van de lijst hebt gelezen, kun je deze simpelweg afstrepen op de kaart. De bingokaarten zorgen voor overzicht en werken stimulerend voor kinderen.

Tips! Bekijk ook eens de overige downloads op de pagina zoals de beoordelingskaarten of boekenposters. De beoordelingskaarten kunnen kinderen helpen een mening te formuleren over het boek. Ze geven een aantal sterren of kleuren een smiley om aan te geven wat ze van het boek vinden. Laat ze op de achterkant van het kaartje een aantal steekwoorden opschrijven. Wanneer ze een recensie op de site achterlaten dienen de steekwoorden als een geheugensteuntje. Hang boekenposters zichtbaar op om duidelijk te maken dat je als school meedoet aan de boekenbingo. Je kunt de kinderen briefjes met recensies bij het boek laten plakken. Ben je werkzaam in de onderbouw? Dan zal je de boeken voornamelijk voorlezen. Je kunt dan de covers van de boeken achter een vel papier plakken en deze per voorleesmoment onthullen.

foto’s: Sigrid Olivier

Verzamel de boeken en begin met lezen

Je bent nu klaar voor deelname aan de Boekenbingo. Daarvoor heb je natuurlijk de boeken van de lijst nodig. De bibliotheek en de boekhandel bieden uitkomst. Indien je boeken wilt aanschaffen, denk dan zeker aan je plaatselijke boekhandel. Kinderen mogen gratis lid worden van de bibliotheek. Je kunt je op de website van de bibliotheek inloggen en gemakkelijk boeken reserveren.

Tip! Leen een aantal boeken per keer en reserveer alvast een volgende stapel.

Streep de gelezen boeken af

Na het lezen van een boek, mag je deze afstrepen van je bingokaart. Voor kinderen gelden de volgende regels:

  • Kinderen uit de onderbouw kunnen meedoen door alleen onderbouwtitels te lezen, of deze te laten voorlezen. Natuurlijk mogen ze ook geschikte middenbouw titels lezen.
  • Kinderen uit de middenbouw lezen onder- en middenbouw titels.
  • Kinderen uit de bovenbouw lezen alle titels, of in ieder geval zoveel mogelijk.

Voor alle kinderen geldt: ook wanneer ze niet alle titels hebben gelezen, kunnen ze meedingen naar de prijzen mits ze minimaal 20 titels hebben gelezen. De hoofdprijs is alleen te winnen voor deelnemers die alle boeken per leeftijd heeft gelezen. Dus kinderen in de onderbouw lezen alle 20 titels, kinderen in de middenbouw lezen alle 40 titels en kinderen in de bovenbouw lezen alle 60 titels.

Laat een recensie achter op de site

Om bingo te halen moet je kunnen bewijzen dat je alle titels hebt gelezen. Schrijf bij elk boek dat je hebt gelezen een review op de site. Dat kan op de productpagina van het boek zelf. Vertel ook vooral de mooie verhalen, anekdotes, quotes, waarom je hebt meegedaan en wat deelname voor jou of jouw groep heeft betekend. Het is ook mogelijk om bij de recensie een foto achter te laten. Indien je alle boeken van de lijst hebt gelezen, mag je BINGO roepen. Zolang je bij elk boek een recensie hebt achtergelaten ding je automatisch mee naar de prijzen.

Ervaringen van deelnemers

Deelnemers van de voorgaande edities van het leukste leesevenement van het jaar geven aan de Boekenbingo uitdagend, inspirerend, verrassend, vernieuwend, gevarieerd en enthousiasmerend te vinden. Vooral het deelnemen met meerdere personen wordt aanbevolen. Deelnemen aan de Boekenbingo is vrij eenvoudig dus doe mee, meld je aan en begin met lezen. Natuurlijk zijn er fantastische prijzen te winnen, maar de winst zit ‘m vooral in het kennismaken met nieuwe titels en het maken van leeskilometers. Je bent wat ons betreft sowieso een winnaar als deelnemer van de Boekenbingo.

2 reacties op “Zo doe je mee met de Boekenbingo

  1. Pingback: Boekenbingo gaat van start!! – Brummen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *