Joke Naaktgeboren deed vorig jaar voor het eerst mee met de Boekenbingo. Ze heeft gemerkt dat participeren aan de Boekenbingo zeer motiverend werkt. Joke had van te voren niet gedacht dat haar kinderen zoveel leesplezier zouden laten zien. Hoe ze deelname aan de Boekenbingo op school hebben aangepakt, vertelt ze in deze blog

Boekenwurmen kweken

In oktober 2020 zijn we in onze middenbouw van KBS de Vonder met vier groepen 4 en drie groepen 5 ons eigen leesoffensief gestart, met als doel boekenwurmen te kweken. Onze huidige collectie in de schoolbibliotheek was aan vervanging toe, dus hier hebben we eerst zeer kritisch naar gekeken. Boeken moeten aantrekkelijk zijn. Daarom hebben we oude boeken, versleten boeken en boeken met oude spelling weggedaan. Vervolgens hebben we voor een fors bedrag nieuwe boeken gekocht. De kinderen hadden hierbij inspraak en dus konden we de collectie uitbreiden met een hun favorieten. Door bijvoorbeeld een deel van de boeken frontaal te presenteren, genres bij elkaar te zetten, regelmatig een schrijver of boek onder de aandacht te brengen, te luisteren naar de Waanzinnige Podcast werd lezen steeds leuker, voor onze kinderen én leerkrachten. Er ontstond steeds meer leesplezier, kinderen stimuleerden elkaar om bepaalde boeken te lezen en er werd veel over boeken gepraat.

Toen ik in december 2020 in quarantaine zat, had ik zeeën van tijd om het Internet af te speuren naar nieuwe ideeën rondom leesbevordering en zo kwam ik aanraking met de Boekenbingo. Het leek mij een mooie manier om andere boeken dan de favorieten onder de aandacht te brengen bij de kinderen en collega’s. We mochten van elk middenbouwboek twee exemplaren aanschaffen en daarmee konden we een gezellig hoekje inrichten.

Hoe hebben we de boeken gepresenteerd?

We hebben de posters geprint die we op de site van Boekenbingo vonden en vervolgens gelamineerd op A5 formaat. Daardoor wisten kinderen en leerkrachten snel welke boeken bij de Boekenbingo hoorden, ook als het boek bij iemand in gebruik was. De afvinklijst hebben we voor alle leerlingen geprint. Hierop konden ze met een smiley aangeven hoe ze het boek vonden. Ook was er voor elke groep nog een lijst op A3 formaat waarop per groep werd bijgehouden hoe vaak een boek al was gelezen. Met name dat laatste blad is veel gebruikt en hing zichtbaar voor iedereen in de groepen. Het zorgde voor stimulans en onderlinge gesprekken.

Lezen tijdens de lockdown

Helaas, toen de boekenhoek klaar was en de kaarten klaar lagen, bleef het rek met boeken ongebruikt, want alle kinderen zaten thuis vanwege de pandemie en mochten niet naar school. Hierdoor hebben we ons plan bij moeten stellen. Wij hebben de boekenbingo onder de aandacht gebracht via een bericht aan ouders en een aantal leerkrachten hebben erover verteld tijdens een online moment met de klas. Elke leerling die zich met een groep van 4 kinderen opgaf, kreeg een tas met vier verschillende Boekenbingo boeken thuisbezorgd. Deze konden ze onderling verdelen en na het lezen ruilen met klasgenoten.

Toen de lockdown na een aantal weken werd opgeheven en we weer naar school mochten hebben we zelf weinig aandacht hoeven te besteden aan de promotie van de boeken. De kinderen waren namelijk zo enthousiast dat ze dit voor ons deden! Ze vertelden elkaar opgewonden over de boeken die zij hadden gelezen. Ze gaven elkaar tips en lazen boeken die ze in eerste instantie misschien niet gelezen zouden hebben. Leerkrachten lazen stukjes voor uit verschillende boeken, we lieten luisterfragmenten horen, er was voor iedereen wat wils. De leespromotie ging als vanzelf en de leesmotivatie steeg.

Conclusie

Onze conclusie is niet moeilijk te raden. De kinderen waren erg enthousiast en deden graag mee. Door de Boekenbingo lazen ze andere boeken en omdat kinderen dezelfde boeken lazen ontstonden er leuke gesprekken. Omdat er zo’n divers aanbod is, is er voor ieder wat wils en worden er vanzelf leestips uitgewisseld. De boekenbingo was dus een succes! Uiteraard doet onze middenbouw dit jaar weer mee. Het leesvirus is ook overgeslagen op de bovenbouw, zij doen dit jaar ook mee. Hopelijk krijgen we ze daar ook zo enthousiast. Hoe meer boekenwurmen, hoe beter!

Een reactie op “Vergroot het leesplezier met de Boekenbingo

  1. Christine zegt:

    Wat een leuke blog van Joke Naaktgeboren! Ik wil ook met zoveel mogelijk groepen gaan meedoen. Ik verbind het aan ons thema Uitvindingen dat volgende week start, door er de boekdrukkunst aan te verbinden. Ik wil ook een leeshoek maken, dus ben erg geïnteresseerd in de hoek met zitbank en schemerlamp. Vraag: waar komt die witte kast vandaan? Dan kan ik hem miss kopen! Kunnen jullie dit voor mij vragen? Hartelijke groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *