Tijs van Marle is filmscenarioschrijver van onder andere de Mees Kees-, Superjuffie- en Dummie de Mummie-films. Dit is zijn boek debuut. En wat voor één! Knots is een hilarisch, ontzettend vlot geschreven boek geworden. Tijd om nader kennis te maken met deze auteur!

Hoe ben je met schrijven/illustreren begonnen?

Ik ben al heel vroeg begonnen met schrijven. Eerste kleine stripverhaaltjes en daarna had ik een eigen krant met een vriendje. De TG krant. Na mijn middelbare school ontdekte ik dat je kon schrijven voor film en tv. Dat vond ik fantastisch. Ik ging naar de filmacademie en dat is mijn baan geworden. Het schrijven van een boek heb ik heel lang gewild en met Knots eindelijk gedaan.

Waar haal je je inspiratie vandaan? En wat doe je als jouw inspiratie stokt?

Ik haal mijn inspiratie uit allerlei verschillende dingen. Soms lees ik een leuk artikel. Soms zie ik een gekke hond op straat. Of soms ga ik op vakantie en zie ik een grot waardoor ik opeens iets over een holenmens bedenk. Het komt op de gekste momenten en het stokt bijna nooit. Als het een keertje niet lukt, dan bedenk ik vaak meteen een nieuw plan. Dan gebeurt er in die film of dat boek vanzelf wel weer iets waardoor ik weer inspiratie krijg voor het andere.

Hoeveel uur schrijf je per week? Heb je een vaste routine?

Ik schrijf elke dag een paar uur. Vaak deel ik de dagen op in twee stukken. Dan kan ik in de ochtend aan het ene plan schrijven en in de middag aan het andere. Ik zit altijd op dezelfde plek op dezelfde stoel. Heel saai. Soms probeer ik wel eens te schrijven op een andere plek, maar dan zit ik meer om me heen te kijken dan dat ik werk.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Op dit moment werk ik aan Knots 3, maar ook aan allemaal film en televisieplannen. Ik schrijf een serie over kamperen, maar ook een film over een buitenaards meisje. Ik heb net een spannende actiefilm geschreven voor Netflix. Daar moet ik zo nu en dan nog een scene van veranderen. Dat zijn altijd spannende projecten. Als dat allemaal klaar is, begin ik aan een boek over Tuf, het zusje van Knots.

Hoe gaat het schrijven van een boek bij jou in zijn werk?

Ik ben opgeleid als scenarioschrijver. Bij een filmplan moet je altijd van tevoren helemaal uitwerken wat je gaat maken. Dus dan schrijf je eerst je verhaal in het kort, dan iets langer en dan weer iets langer. Dat doe ik bij een boek ook. Ik bedenk eerst de hele verhaallijn. Die teken ik op een groot papier aan mijn muur op een lange lijn met leuke tekeningetjes. Dan kan ik daar tijdens het schrijven naar kijken.

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Begin in heel veel boeken tegelijk, achter elkaar en door elkaar. Lees overal 1 hoofdstuk van en vind het niet erg om dan weer iets weg te leggen. Uitlezen hoeft van mij nooit! Als je heel veel boeken ‘proeft’ vind je er vanzelf eentje die je lekker vindt. Als je de vrijheid hebt om iets weg te leggen, pak je de volgende met veel plezier op.

Wist je dat ik…

  • Dyslectisch ben, maar dat maakt niks uit bij het bedenken van verhalen.
  • Een hond heb die heel lief is en best vaak luistert.
  • Heel erg hou van zwemmen. Het liefst heel lang onder water.
  • Mijn lievelingsthee lapsang souchong thee is.
  • Niet kan klokkijken, maar toch altijd op tijd ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *