Jonne Kramer heeft inmiddels 3 boeken op haar naam staan. Na haar debuut Het raadsel van de zee, volgde het boek Dop. Dit jaar staat haar nieuwste boek in de Boekenbingo lijst. De hoogste tijd om kennis te maken met deze auteur!


Waar haal je je inspiratie vandaan? 

Heel veel dingen kunnen me inspireren; een grappig gesprek van voorbijgangers, een appje waarin iemand iets mooi verwoordt, een vreemde gedachte van mezelf, en ik merk dat ik ook weleens geïnspireerd raak door dieren. Die doen vaak zulke grappige dingen die je pas ziet als je even de tijd neemt om naar ze te kijken. Dus als ik geen inspiratie meer heb ga ik naar buiten om te wandelen en dan ga ik bijvoorbeeld heel lang naar een stel duiven kijken en me afvragen wat ze allemaal hebben gedaan vandaag en wat ze het allerliefst zouden willen. En wat ook helpt als ik niet weet hoe een verhaal verder moet, is al mijn gedachten even hardop voorleggen, aan bijvoorbeeld mijn vriend of mijn moeder. Door hardop na te denken merk ik veel sneller waar ik nou precies op vastloop of wat er nog mist.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Op dit moment ben ik met twee heel prille ideeën voor nieuwe boeken bezig. Het ene boek wordt een sprookje over een zeeheks, en het andere een bundel met vrolijke korte verhalen waar veel dieren in voorkomen.

Wie zijn jouw favoriete kinderboekenauteurs en waarom?

Mijn twee topfavorieten zijn Roald Dahl en Annie MG Schmidt. Ik vind alle personages zó goed bedacht en er is in alle verhalen altijd een heel natuurlijke en geloofwaardige mix van normale dingen en dingen die eigenlijk niet kunnen. Dat is zo knap!

Hoe gaat het schrijven van een boek bij jou in zijn werk? 

Ik ben een echte van-tevoren-uitdenker en doe alles eigenlijk heel stapsgewijs. Eerst moet ik héél veel nadenken over de grove verhaallijn, dus dan bedenk ik de hoofdpersoon en wat die moet bereiken in het verhaal, en wat voor moeilijkheden die gaat tegenkomen. Daarna ga ik de hoofdpersoon en de andere belangrijke personages héél grondig uitdenken en proberen te leren kennen voordat ik over ze ga schrijven. Dan bedenk ik wat er in elk hoofdstuk grofweg gebeurt, zodat ik altijd verder kan schrijven en me nooit tijdens het echte schrijven hoef af te vragen ‘wat zal er nu eens gebeuren?’. Als ik dat allemaal heb gedaan ga ik pas beginnen met schrijven. Ik weet dus altijd waar een hoofdstuk begint en waar het moet eindigen, maar ik hou genoeg vrijheid om het middenstuk van het hoofdstuk schrijvend te bedenken. Dat werkt voor mij het best.

Hoeveel uur schrijf je per week? Heb je een vaste routine?

Ik heb geen vast aantal uur per week. Het ligt aan de fase van het schrijfproces. Als ik in de fase ben waarin ik alles nog aan het bedenken ben, schrijf ik af en toe wat woorden en gedachtes in een boekje of maak ik bijvoorbeeld tekeningen van het land in het verhaal. Maar als het echte schrijven in volle gang is, schrijf ik makkelijk twee hoofdstukken op een dag. Mijn schrijfdoelen voor een dag of week gaan meestal meer over de hoofdstukken die ik afkrijg dan de uren die ik moet invullen.

Ik probeer wel om elke dag wat meer routine te geven. Ik begin bijvoorbeeld elke dag met een “freewrite” van tien minuten bij wijze van schrijfwarming-up. Dat kan over alles gaan. Soms is het heel gek en stom en lelijk, en soms is het zo leuk dat ik daar op verder kan voor een echt verhaal. Toen ik Waya en de wolf begon te schrijven, wilde ik ook even opwarmen met een freewrite en wat ik toen opschreef is uiteindelijk de clou van het boek geworden!

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Voorlezen! Ik kom op veel verschillende basisscholen en ik merk dat sommige kinderen lezen stom vinden omdat ze niet gewend zijn aan lekker verzeild raken in een verhaal. Kinderen die vaak worden voorgelezen zijn dat wel en snappen denk ik beter wat er leuk is aan lezen, in plaats van dat ze het alleen maar zien als iets wat moet.

Wist je dat ik… 

  • …altijd een bloem in mijn haar heb? Al sinds mijn twaalfde!
  • …ook een lange tijd singer-songwriter ben geweest en liedjes schreef en zong en daar ook weleens mee optrad?
  • …heel goed pannenkoeken kan bakken?
  • …drie jaar in Londen heb gewoond om te studeren?
  • …heel erg van planten hou? Maar sinds een paar maanden heb ik een jonge kitten die ze allemaal het liefst opeet of uitgraaft, dus nu is het lastig…
  • …een grote broer heb waar ik al mijn hele leven beste vriendjes mee ben? We hebben nog nooit ruzie gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *