Daan Faber besloot na zijn rechtenstudie in Groningen iets leukers te gaan doen. Na een carrière als copywriter begon hij met twee vrienden het onafhankelijke voedingsmerk Mister Kitchen. Voor bladen als Delicious. en Allerhande reizen zij al meer dan tien jaar proevend en schrijvend de wereld door, en organiseren zij jaarlijks Het Weekend van de Rollende Keukens. Daan Faber heeft samen met grafisch vormgever José Luis García Lechner het boek Smaakspoken geschreven. Laten we kennis maken met deze auteur!

Hoe ben je met schrijven/illustreren begonnen?

Met mijn twee vrienden reis en schrijf ik als Mister Kitchen al zestien jaar de eetbare wereld over. Voor kookboeken en culinaire reportages over bijzondere ingrediënten en spannende smaken. Toen ik zelf kinderen kreeg, ontdekte ik dat als je ze een taal geeft voor wat ze proeven, eten veel leuker wordt. Zeker als je dit verpakt in een mooi verhaal. ‘Proeven is als praten. Zonder smaken zijn we sprakeloos.’

Wilde je altijd al schrijver/illustrator worden?

Ik ben na mijn rechtenstudie altijd met schrijven bezig geweest. Eerst als copywriter en later dus als culinair journalist.

Waar haal je je inspiratie vandaan? En wat doe je als jouw inspiratie stokt?

Ons voedsel biedt zoveel mooie avonturen en karaktervolle personages dat het een onuitputtelijke bron van inspiratie is.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Op dit moment willen we nóg een dimensie toevoegen aan de Smaakspoken: een muzikaal luisteravontuur met de stem van actrice Thekla Reuten en muziek van componist/violist Yannick Hiwat. Eigenlijk een moderne Peter en de Wolf waarin iedere smaak zijn eigen muziek(genre) krijgt. De crowdfundactie hiervoor maakt gelukkig veel mensen enthousiast en nieuwsgierig: https://www.voordekunst.nl/projecten/13092-smaakspoken-als-muzikaal-luisterboek

Hoe verwerk je maatschappelijke thema’s in je boeken?

Het mooie van smaken is dat ze elkaar nodig hebben om een gerecht te laten smaken. De steelpan van zeven smaken/sterren die hoofdpersoon Puck moet verzamelen om goed te leren proeven, beeldt die afhankelijkheid goed uit. Daarnaast heb is samen met illustrator José ieder Smaakspook zijn eigen kleur en (eet)cultuur gegeven om die universele, menselijke verbinding van eten te benadrukken. Ook is er in ons boek subtiel plaats voor gemis en rouwverwerking. Smaken brengen mooie herinneringen en zelfs dierbaren die er niet meer zijn terug…

Wie zijn jouw favoriete kinderboekenauteurs en waarom?

Ik hou van fantasierijke kinderboeken die niet kinderachtig zijn. Bijvoorbeeld de Gebroeders Leeuwenhart (Astrid Lindgren), Tom Tippelaar (Jan Marinus Verburg & Annie M.G. Schmidt) en als zeer inspirerende krantenstrip uit begin vorige eeuw(!): Little Nemo in Slumberland (Winsor McKay).

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Begin zo vroeg mogelijk met dagelijks voorlezen, til kinderen op met boeken die ze écht uitdagen én bezoek samen het Mooie Kinderboekenfestival waar boeken tot leven komen.

Wist je dat ik…

  • Een roodharige dochter heb die ook toevallig Puck heet.
  • Ook onweerstaanbare palmolievrije pindakaas maak (Mister Kitchen’s).
  • Zonder de geweldige illustrator José Luis García Lechner nooit dit boek had kunnen maken.
  • Koken voor mij een therapeutisch, rustgevend moment van de dag is.
  • Stiekem bezig ben met spannende filmversie van Smaakspoken.

Fotocredits: Uitgeverij Volt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *