Dagmar Vermeulen doet met haar klas mee met de Boekenbingo. In deze blog vertelt ze er meer over:

Mijn eerste jaar

In 2017 ben ik afgestudeerd aan de PABO en mocht ik gaan werken op basisschool de Blauwe Aventurijn in Utrecht. Rond december veranderde de gespreksstof tussen collega’s plots naar lezen, want de start van de jaarlijkse Boekenbingo was weer in zicht. Vol enthousiasme werd ik meegenomen in het concept: 60 boeken lezen binnen 5 maanden tijd. Zonder twijfelen deed ik mee aan de Boekenbingo. Het leek mij een mooie kans om meer kennis en inspiratie op te doen rondom kinderboeken en daarnaast ook het contact tussen mijn collega’s en de kinderen op school te vergroten. Niets was minder waar. Ik werd direct verwelkomt binnen de Boekenbingo whatsapp groep van alle collega’s. Tot in de late uren spraken we met elkaar over de Boekenbingo: Welk boek ben je aan het lezen? Wat vind je tot nu toe van het boek? Kan ik dit boek van iemand lenen? Ook de kinderen waren erg enthousiast. Tijdens het vrij lezen, werden er veel Boekenbingo boeken verslonden.

Aan het einde van de Boekenbingo werd er via een livestream bekend gemaakt wie de winnaars waren. Diverse groepen verzamelden zich in mijn lokaal om de livestream te bekijken. Hoewel het ontzettend leuk is om een prijs te ontvangen, ben ik van mening dat iedereen een prijs wint als hij/zij meedoet aan de Boekenbingo. Je wint er namelijk leesplezier, zelfkennis (welke boeken vind ik leuk) en sociale contacten mee.

Het vervolg

De jaren daarop hebben wij uiteraard weer vol enthousiasme meegedaan aan de Boekenbingo. In 2020 kwam Sanne Ramakers zelfs op bezoek bij de Blauwe Aventurijn om leerkrachten en kinderen te interviewen. Klik hier voor de link naar het interview.

Ieder jaar bedachten we weer iets nieuws om de Boekenbingo zichtbaar en levend te maken op de Blauwe Aventurijn. Hieronder wat voorbeelden met foto’s ter inspiratie:

In diverse klassen is een Boekenbingo bieb gemaakt, waar kinderen boeken kunnen lenen. Middels een leenlijst houden we bij welke kinderen of leerkrachten een boek lenen. Dat is handig als er een boek teruggebracht moet worden naar de bibliotheek:

Ieder jaar maken we een Boekenbingo muur met alle covers van de Boekenbingo boeken. De kinderen kunnen hierop bijhouden welke boeken ze gelezen hebben:

Kinderen in de bovenbouw lezen de onderbouwboeken voor in de onderbouw. Dit bereiden ze voor in het leescircuit. Tijdens de thuiswerkperiodes hebben we dit voortgezet door voorleesfilmpjes te maken. De juffen deden ook gezellig mee:

Aan het einde van de Boekenbingo mag iedereen een top 3 maken, die we op een leuke manier fotograferen. De foto’s worden gedeeld op een blog en sturen we naar de Boekenbingo.

Advies

Ik raad iedereen aan om mee te doen met de Boekenbingo. Kinderen van jong en oud, meesters en juffen, papa’s en mama’s en zelfs opa’s en oma’s. De Boekenbingo kan je zoveel brengen! Ik hoor wel eens: ’60 boeken lezen, dat is veel te veel!’. Het zou zonde zijn als die gedachte je ervan weerhoudt om mee te doen. Mijn advies is om dan een passend doel te stellen voor jezelf, om bijvoorbeeld alle onderbouw en middenbouw boeken te lezen. Of van ieder bouw 10 boeken. Misschien verras je jezelf dan wel! Ik zeg altijd: meedoen is belangrijker dan winnen.

Ik wens iedereen die dit jaar meedoet aan de Boekenbingo veel leesplezier toe.

Geschreven door Dagmar Vermeulen

2 reacties op “Boekenbingo op de Blauwe Aventurijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *