Zelf geeft Tjibbe Veldkamp aan een enorme geluksvogel te zijn, omdat hij werkt met de meest geweldige illustratoren. Ook kopen mensen zijn boeken en mag hij boeken vertalen. Soms wint hij ook een prijs. Zou dat ook zo zijn met zijn nieuwste prentenboek, Bijzondere beer? Maak kennis met deze veelzijdige auteur.

Wilde je altijd al schrijver worden?

Nee, dat is vroeger nooit bij me opgekomen, wat wel dom van me was, want ik heb altijd van taal en van verzinnen gehouden. Het idee dat schrijven iets voor mij zou kunnen zijn kwam pas rond mijn achtentwintigste. En toen bedacht ik het niet eens zelf.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik weet eigenlijk niet wat dat is, inspiratie. Ik kan me ook niet herinneren dat ik het ooit gehad heb. Wat ik wel ken is: schrijven, uren maken, nog meer uren maken. Als ik dat lang genoeg volhoud resulteert dat meestal wel in een verhaal.

Hoeveel uur schrijf je per week?

Even rekenen: in een ideale schrijfweek schrijf ik vijf dagen lang van ’s ochtends negen tot ’s middags vier, dat is dus 35 uur. Min een beetje voor pauzes. Laten we zeggen: 30 uur.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik mag van mezelf weer een prentenboek gaan verzinnen. Dat is het aller-, allerleukste werk dat ik ken. Ik heb nog geen enkel idee, maar dat vind ik fijn. Want nu is er nog helemaal niks en straks is er wel iets. Een verhaal!

Hoe verwerk je maatschappelijke thema’s in je boeken?

Ik vertel verhalen en dat probeer ik zo goed en mooi mogelijk te doen. Als er een maatschappelijk thema insluipt dan mag dat meestal wel blijven, op voorwaarde dat zo’n thema zich een beetje koest houdt en het verhaal niet in de weg zit. Daar ben ik heel streng in.

Wat is je favoriete boek uit de Boekenbingolijst?

Er staan veel prachtige boeken in de lijst! Maar als ik er één mag noemen is het ‘Vast’ van Oliver Jeffers. Een origineel, absurd en grappig prentenboek dat steeds een loopje neemt met verwachtingen van de lezer.

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Belangrijke vraag… Ik zou zeggen: probeer als ouder of als leerkracht betrokken te blijven. Zoek samen boeken uit, lees wat de kinderen lezen en liefst nog iets meer, en praat over de boeken die je leest en gelezen hebt – het liefst natuurlijk over de boeken waar je enthousiast over bent!

Een reactie op “Interview Tjibbe Veldkamp

  1. magda zegt:

    Wauw, zou toch leuk zijn om de bijzondere beer te winnen. Het was even zoeken naar deze blog en dus het antwoord, maar ik heb het “vast” gevonden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *