Ted van Lieshout staat dit jaar in de lijst met zijn boek Wat is kunst? Begin een eiland. Ted van Lieshout is ook bekend van serie over de bekendste boer van Nederland, Boer Boris. Hoogste tijd om nader kennis te maken!

Hoe ben je begonnen met schrijven/illustreren?

Ik ben begonnen zoals ieder kind: met tekenen. En toen ik leerde schrijven, ging ik verhaaltjes en gedichten schrijven. De meeste kinderen houden daar op een gegeven moment weer mee op, maar ik niet. Ik ben gewoon doorgegaan.

Wilde je altijd al schrijver worden?

Ja, maar ook popster, kasteelarchitect en modeontwerper.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Inspiratie komt overal vandaan. Als er een idee in mijn hoofd schiet, schrijf ik het op. Ik heb een lijst waarop wel honderd ideeën staan. Als ik geen inspiratie heb, kijk ik op die lijst en vaak krijg ik dan tóch inspiratie, doordat ik ineens weet hoe ik verder moet met een idee dat ik eerder opgeschreven heb.

Hoeveel uur schrijf je per week?

Ik werk elke dag ongeveer een uur of zeven, ook op zaterdag en zondag.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Met een nieuw Boer Boris-boek, met een roman voor volwassenen en met een dichtbundel voor de jeugd.

Heeft schrijven jouw leven veranderd?

Ja, voor mij is schrijven zo belangrijk, dat het ’t belangrijkste in mijn leven is geworden. Ik ben niet getrouwd en heb geen kinderen, dus ik kan de hele dag fijn achter mijn bureau zitten schrijven zonder dat iemand roept dat ik iets anders moet doen.

Hoe verwerk je maatschappelijke thema’s in je boeken?

Dat doe ik vooral in mijn boeken voor volwassenen, maar dingen die ik belangrijk vind, verwerk ik op een speelse manier ook in mijn boeken voor kinderen. Dat doe ik ook met kunst. Dat vind ik zo belangrijk, dat ik het niet kan laten om er boeken over te schrijven.

Wie zijn jouw favoriete kinderboekenauteurs en waarom?

Annie M.G. Schmidt is mijn allerfavorietste schrijver.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *