Je eerste echte kinderboek schrijven en dan direct op de Boekenbingo lijst terecht komen. Het gebeurde Harry Menger die het boek Sjoerd en de stapelstad  schreef. We mochten hem een aantal vragen stellen.

Hoe ben je met schrijven/illustreren begonnen?

Ik ben ooit begonnen bij het schrijven van liedjes. Ik heb zelfs meegedaan aan het Nationaal Songfestival met het eigen lied Hotel ‘t Hart. Sjoerd en de Stapelstad is mijn eerste echte kinderboek. Daarvoor heb ik wat kleine verhalen geschreven en veel dingen voor theater. Ooit wil ik nog een roman schrijven en heb ook nog wat ideeën voor kinderboeken.

Wilde je altijd al schrijver/illustrator worden?

Nee, zeker niet. Ik was eerst IT’er. Daarna ben ik me gaan omscholen tot creatief. Inmiddels ben ik mede eigenaar van Counter Collective, dat ook de uitgever is van Sjoerd en de Stapelstad.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik uit dingen die ik om mij heen zie. Dat kan echt van alles zijn. Meestal begint het met een zinnetje, een concept. Als de inspiratie stokt neem ik zo veel mogelijk informatie tot mij en stap ik onder de douche. Dan gaan de ideeën vanzelf stromen.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Op dit moment ben ik bezig met het uitbouwen van Sjoerd en de Stapelstad. We zijn bezig met een stapelspel, vertalingen om het buitenland uit te geven en er komt een theaterprogramma van Valentijn Producties die ik oktober gaat starten. Tijdens de kinderboekenweek!

Heeft schrijven jouw leven veranderd? Kun je dat uitleggen?

Ik ben ooit begonnen met schrijven toen ik nog klein was. Ik weet dus eigenlijk niet beter dan dat ik met tekst bezig ben. Dus heeft het mijn leven veranderd? Nee. Het is altijd zo geweest. Het uitbrengen van je debuut prentenboek is natuurlijk wel een ding. Dat is ontzettend spannend. Vooral het moment waarop je mensen het voor het eerst laat (mee)lezen en het moment dat je het gedrukte exemplaar leest, je bent dan zo bang dat er nog fouten in zitten.

Hoe gaat het schrijven van een boek bij jou in zijn werk?

Meestal begin ik, hoe gek het ook klinkt, met een titel. Dit was ook bij Sjoerd en de Stapelstad zo. Ik had de titel eerder dan het verhaal. Tussen het interview met de ‘echte’ Sjoerd Soeters en het ontstaan van het boek zat 11 jaar! Het verhaal ontstaan in mijn hoofd en als er op een gegeven moment zoveel van het verhaal in mijn hoofd zit, dan ga ik er een dag goed voor zitten en dan is het verhaal in grote lijnen klaar. Daarna begint een lang proces van tunen, doorkrassen en polijsten. Ik heb inmiddels nog twee toffe ideeën in mijn hoofd (met titel!), daarvoor zoek ik eerst een uitgever, maar ik hoop toch niet dat dit weer zo lang gaat duren.

Wat is je favoriete boek uit de Boekenbingolijst?

Huh? Sjoerd en de Stapelstad natuurlijk!

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Kinderen worden enthousiast als een verhaal een connectie heeft met de echte wereld. Een boek komt dan echt tot leven. In het geval van Sjoerd en de Stapelstad bestaat het gebouw echt. Het staat in Zaandam en het is een hotel. Je kunt er dus heen. Sjoerd bestaat echt, en die echte Sjoerd had vroeger ook echt een kanarie die Piet heette. Leuk toch? We proberen zoveel mogelijk om het boek heen te organiseren zodat het echt tot leven komt: speurtochten, stapeltafels, Sjoerds Stapellied, kleur- en knutselplaten, een luisterboek en vanaf oktober dus zelfs een theaterprogramma door Valentijn Producties.

Wist je dat ik …

– Ooit met het Nationaal Songfestival heb meegedaan?
– Zelf ook in een groen Zaans huisje heb gewoond?
– Mijn kinderen Pepijn en Timon ook in Sjoerd en de Stapelstad staan?
– Mats, de illustrator ken, omdat hij mijn stagiaire was?
– Zeker weten nog meer kinderboeken ga maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *