Een kinderboek schrijven over de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, dat is niet gemakkelijk. Het team van Patsboem! Educatief durfde het aan. Na het verschijnen van een boek over de Tweede Wereldoorlog, is in november 2021 hun boek over de Eerste Wereldoorlog uitgekomen. Laten we kennismaken!

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een boek te schrijven over de oorlog?

We zijn begonnen toen we een vraag kregen van uitgeverij Gottmer of we een boek wilden schrijven over de Tweede Wereldoorlog. Boekwinkels hadden gevraagd om een boek met informatie over de oorlog, speciaal voor kinderen.

Hadden jullie altijd al de ambitie om een kinderboek te schrijven?

Jazeker! We zijn allemaal dol op kinderboeken. We vonden het dan ook geweldig dat we werden gevraagd.

Waar halen jullie inspiratie vandaan?

Wij schrijven geen fantasie, maar teksten over dingen die echt gebeurd zijn. Daarvoor lezen we eerst heel veel boeken voor volwassenen. Dan laten we de informatie een beetje sudderen. En daarna schrijven we het op voor kinderen.

Heb jullie een vaste routine bij het schrijven van een boek?

Het verschilt, maar we schrijven onze boeken meestal ’s avonds en in het weekend. Een boek schrijven is veel werk, maar we zijn gelukkig met meerdere schrijvers.

Waar zijn jullie op dit moment mee bezig?

We maken mooi lesmateriaal voor kinderen, over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld voor het Rode Kruis over EHBO. En voor het Wereld Natuur Fonds over klimaatverandering. Ook voor dat werk moeten we over moeilijke onderwerpen schrijven op een manier die kinderen snappen.

Heeft het schrijven van een kinderboek jullie leven veranderd?

Ja, we denken door het schrijven van boeken nog beter na over hoe je dingen zo goed mogelijk kunt uitleggen. Want het is heel mooi als je iets zo kunt vertellen dat iedereen je begrijpt.

Hoe verwerk je maatschappelijke thema’s in jullie boeken?

Onze boeken gaan over geschiedenis. Thema’s als vluchten en vrijheid komen in ons boek voor. We vinden het belangrijk dat je snapt waarom die geschiedenis interessant is, wat wij daar nu nog mee te maken hebben.

Wie zijn jullie favoriete kinderboekenauteurs en waarom?

We houden natuurlijk van boeken over de oorlog. Bijvoorbeeld die van Martine Letterie. Maar we zijn ook dol op schrijvers die net als wij boeken schrijven over ingewikkelde onderwerpen, zoals Marc ter Horst en Jan Paul Schutten en Joukje Akveld. En Bibi Dumon Tak kan ook heel mooi schrijven! We kunnen niet kiezen…

Hoe gaat het schrijven van een boek bij jullie in zijn werk?

We bedenken met het hele team hoe het boek eruit gaat zien. We schrijven op wat we er allemaal in willen zetten en hoe we dat in hoofdstukken kunnen indelen. Dan verdelen we de onderwerpen over iedereen die meeschrijft. Daarna lezen we van elkaar wat we geschreven hebben.

Wat is jullie favoriete boek uit de Boekenbingolijst?

Viruswereld van Marc ter Horst.

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Lees wat je leuk vindt! Of het nou een strip is, of een woordenboek, of de ondertitels van een film. Als je zin hebt om verder te lezen, vraag dan tips aan mensen die je kent.

                                                                                                                         Ook de kantoorhond is blij met het verschijnen van de boeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *