Erik schrijft al sinds 1990 samen met zijn vrouw Elle (kinder-)boeken, liedjes, versjes en leesmethodes. Ze werken thuis in hun ruime, zonnige werkkamer op zolder of aan de keukentafel.
Als ze te lang stil hebben gezeten, wandelen ze door de Loonse en Drunense duinen of Oisterwijkse bossen en gaan dan met een schrijfblok op het terras zitten. We mochten Erik een aantal vragen stellen.

Hoe ben je met schrijven begonnen?

Ik werkte in een kleuterklas waar iemand van uitgeverij Zwijsen een nieuwe methode wilde uitproberen. Die uitgever hoorde mij zelfgemaakte liedjes zingen en vroeg me eens langs te komen met mijn teksten.

Wilde je altijd al schrijver worden?

Nee, profvoetballer of missionaris.

Wat vind je leuk aan het schrijven?

Dat ik iets kan maken wat er nog niet is en dat ik daar (hoop ik) veel kinderen, jongeren, ouders en leraren blij mee kan maken.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Zeer geheim, maar de titel lijkt een beetje op Pinkeltje….

Wie zijn jouw favoriete kinderboekenauteurs en waarom?

Elle van Lieshout, omdat het mijn vrouw is.

Hoe gaat het schrijven van een boek bij jou in zijn werk? Bedenk je van tevoren het hele verhaal, of begin je en kijk je waar je uitkomt?

Elke keer op een andere manier. Bij gedichten en versjes is het meestal zo dat ik er eentje schrijf, of een paar of enkele in opdracht en na een paar jaar denk ik: hé, hier kan ik wel eens een keer een bundel van maken. En dan ga ik op zoek naar een uitgever die er precies hetzelfde over denkt. Bij verhalen werkt het weer anders. Elle en ik werken vaak in opdracht en dan krijgen we soms een thema mee, een onderwerp of een vage vraag. Dan gaan we wandelen en al lopend bedenken we het begin. Dat zetten we in de computer en gaan er de volgende dag weer mee verder. Bij liedjes werkt het ook weer anders; dat begint soms met een grappige zin of een refreintje dat al een beetje in mijn hoofd begint te zingen. Tja, en dan weet ik wel weer waar het op uitdraait.

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Vraag aan je ouders of ze hun telefoon vaker weg willen leggen om jou vaker voor te kunnen lezen en bedenk een zware straf als dat niet gebeurt..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *