Susanne Roos begon in 2009 samen met Jaap Robben Theatergroep Fien. Jarenlang speelden zij jeugdvoorstellingen in Nederland en België. Daarnaast maakt ze filmpjes en theater voor musea en heeft ze haar eigen YouTube-kanaal waar ze te zien is in klusfilmpjes voor kinderen. Susanne is gek op gereedschap en woont op een klusboerderij waar ze graag aan haar eigen hut bouwt. Het is dan ook niet vreemd dat ze een boek geschreven heeft over het bouwen van hutten: Het huttenboek voor jonge klussers. In november van vorig jaar kwam Vleertje Muis uit. Dat boek is opgenomen in de Boekenbingo-lijst. Tijd om Susanne een aantal vragen te stellen.

Fotocredits: @chrisenmarjan

Hoe ben je met schrijven begonnen? Wilde je altijd al schrijver worden?

Ik was eerst theatermaker en actrice. Ik speelde met Theatergroep Fien voorstellingen voor kinderen en ouders door heel Nederland en België. Toen kreeg ik ineens een idee, niet voor een voorstelling, maar voor een boek! Een boek over huttenbouwen. Dat ben ik toen gaan schrijven. Het werd ‘Het huttenboek voor jonge klussers’. Ik vind schrijven zó leuk, dat ik dat ben blijven doen. Nu heb ik ook een prentenboek: ‘Vleertje Muis’.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Mijn kinderen zeggen en doen vaak grappige dingen. Daar krijg ik soms een goed idee door. Ook krijg ik inspiratie van Aniek, degene die Vleertje Muis tekent.

Als het stokt ga ik eerst even dansen en huppelen door de kamer. Daarna ga ik op zoek naar feitjes. En ontdek dan bijvoorbeeld dat vleermuizen máándenlang in winterslaap gaan. Pfff, denk ik dan. Zo mis je alle leuke winterdingen! En per ongeluk ontstaat dan een idee voor een verhaal.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Vleertje Muis deel 2! (En ik schrijf een wielrenboek voor families, maar dat is nog geheim…)

Heeft schrijven jouw leven veranderd?

Jazeker. Ik leer dingen die ik niet eerder wist. Dat komt door die feitjes die ik opzoek en door de mensen die ik spreek voor mijn boek. Ik wist bijvoorbeeld niet dat vleermuizen hele schone dieren zijn. En de huttenbouwers uit Het huttenboek gaven klustips die ook voor mij heel handig waren.

Ik vind theatermaken en acteren altijd erg leuk, maar schrijven maakt me ècht gelukkig. Dat is ook nog een leuke verandering.

Hoe verwerk je maatschappelijke thema’s in je boeken?

Ik verwerk die niet snel letterlijk in mijn boeken, maar ik maak wel keuzes waar bijvoorbeeld diversiteit en gelijkwaardigheid uit spreken. Daarbinnen heb ik het over thema’s waar álle kinderen, en eigenlijk ook volwassenen, mee bezig kunnen zijn. Zoals vriendschap, je sip en klein voelen of bang zijn. Het verliezen van een opa of huisdier, verhuizen of je allerliefste wens.

@maritdelavera.photography

Wie zijn jouw favoriete kinderboekenauteurs en waarom?

Sjoerd Kuiper met zijn verhalen van Robin. Maar ook Edward van de Vendel van ‘Toen kwam Sam’. Deze boeken zijn heel goed, heel mooi, heel invoelbaar voor kinderen en ook origineel.

Maar als ik ook nog wat illustratoren mag noemen die zelf hun teksten schrijven… dan ook Leo Timmers en Oliver Jeffers. Grappige, knotsgekke, eigenzinnige boeken die de lol voor lezen aanwakkeren. Ze staan ook in de Boekenbingo-lijst!

Hoe gaat het schrijven van een boek bij jou in zijn werk?

Ik bedenk eerst een situatie die ik ga uitwerken. Terwijl ik dat doe, ontdek ik vaak dingen die gezegd of gevoeld worden door bijvoorbeeld Vleertje of een van zijn vrienden. Daardoor krijg ik een steeds beter idee van waar het verhaal over gaat. Het verhaal ontstaat dus al schrijvende.

Wat is je favoriete boek uit de Boekenbingo-lijst?

Ik kan niet kiezen… Ik heb ze nog niet allemaal gelezen!! Waar ik het meest benieuwd naar ben is ‘De flat aan het einde van de wereld’.

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Tip 1: Honden en katten vinden het vaak heel leuk om te worden voorgelezen…

Tip 2: Er zijn ontzettend leuke boeken in de tijgerlezen-reeks. Dat zijn leesboeken met veel tekeningen, niet te lange zinnen en ze zijn vaak heel grappig.

Tip 3: Ga lekker struinen in de bieb. Daar vind je altijd wel een boek dat bij je past.

Wist je dat ik:

… meestal kinderboeken voor mezelf koop?!

… heel erg hou van de maan en van heelal-weetjes?!

… het allerliefste sushi eet?!

… vaak moet huilen van plots gejuich?! (Geen idee waarom!)

… af en toe graag een radslag doe?!

 

Fotocredits: @chrisenmarjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *