Yvonne Yagtenberg illustreerde de afgelopen 15 jaar sinds haar afstuderen aan de kunstacademie in Arnhem. In die tijd werkte ze voor verschillende Nederlandse en buitenlandse uitgeverijen van kinderboeken. Momenteel werkt ze aan haar zelf geschreven prentenboeken. Haar prachtig geïllustreerde ‘Huis van Hopper’ staat dit jaar in de onderbouwlijst. We mochten haar een aantal vragen stellen. Lees je mee?

Hoe ben je met schrijven/illustreren begonnen?

Ik tekende en schreef als kind al verhalen en ik ben er nooit mee gestopt.

Wilde je altijd al schrijver/illustrator worden?

Ik wist niet zo goed hoe je een schrijver of tekenaar van boeken kon worden. Ik hield heel erg van lezen, tekenen en schrijven. Maar niemand zei tegen mij hoe je een schrijver of tekenaar kon worden. Misschien kwam het ook wel omdat ik er niemand naar vroeg. Het was iets dieps en stils in mij. Als een geheim dat ik met me meedroeg.

Wat vind je leuk aan het schrijven/illustreren?

Dat je iets kan maken dat eerst alleen nog maar in je hoofd bestaat.

Waar haal je je inspiratie vandaan? En wat doe je als jouw inspiratie stokt?

Dat vind ik een lastige vraag. Als ik ga ervoor ga zitten komt het. Maar als ik loop is het er ook.

Ik vrees dat de het in mij zit. Zoals water in de zee.

Hoeveel uur schrijf je per week? Heb je een vaste routine?

Ik schrijf of teken iedere dag. Ik heb een vaste routine. Hondje uitlaten. Koffie zetten. En dan aan het werk. Tot ik trek krijg in chocolade of een boterham. En dan begint hetzelfde ritueel weer van voren af aan.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Met veel dingen waar ik zelf heel blij van word en waarvan ik denk, dat is er nog niet.

Heeft schrijven jouw leven veranderd? Kun je dat uitleggen?

Ik zou me geen leven zonder meer kunnen voorstellen. Het heeft denk ik mijn kijk op de wereld veranderd. Maar andersom was die blik er eerst…ik denk dat ik zo geboren ben.

Hoe verwerk je maatschappelijke thema’s in je boeken?

Zo subtiel mogelijk. Met een knipoog het liefst. Want ik hou niet van moraliserende boeken.

Wie zijn jouw favoriete kinderboekenauteurs?

Joke van Leeuwen en Ted van Lieshout zijn voor mij de top. Vooral vanwege het mooie evenwicht in beeld en tekst en dan met humor. Daar houd ik van. Het evenwicht dat ik zelf ook zoek. Roald Dahl. Lindgren en Annie zijn ook groot daarin.

Hoe gaat het schrijven van een boek bij jou in zijn werk?

Ik weet wat ik wil. De sfeer, de toon vind ik belangrijk. Openstaan voor vondsten vind ik belangrijk. Dus ik timmer het liefst niet alles meteen dicht met schema’s.

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Zoek het lekkerste plekje op in huis. Het bed van je ouders, een holletje achter de bank, of de wc.

En lees het eerste hoofdstuk. Bevalt het je? Dan lees je door. Word je afgeleid. Pak een boek dat je wel aanspreekt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *