Sanne te Loo  is na de kleuterschool nooit gestopt met tekenen. Inmiddels illustreerde zij meer dan 30 kinderboeken, onder meer de verhalen van schrijvers als Paul Biegel, Linda Dielemans, Sjoerd Kuyper, Koos Meinderts en Edward van de Vendel. Daarnaast schrijft zij soms een eigen verhaal voor een prentenboek, zoals voor het prentenboek Dit is voor jou, waar zij een Zilveren Penseel voor kreeg. Dit jaar staat ze in de Boekenbingo met het boek Ik mis Milo wat ze samen met Pim Lammers maakte.

 

Hoe ben je met schrijven/illustreren begonnen?

Na mijn afstuderen aan de Kunstacademie had ik een baantje in een winkel en maakte daarnaast illustraties voor tijdschriften en schilderde portretten, maar ik wilde graag prentenboeken maken. Daarom stuurde ik tekeningen naar verschillende uitgevers. Lemniscaat was de eerste die belde en ik kreeg een proefopdracht, een klein prentenboekje maken. Zo ben ik begonnen.

Wilde je altijd al schrijver/illustrator worden?

Ach, ik had ook graag danseres, tuinarchitect, verloskundige of kunstschilder willen worden, maar ik was goed in tekenen en op de academie zei men dat mijn verbeelding kinderlijk was. Gelukkig voelde ik mij tussen de kinderenboekenmakers erg op mijn plek.

Wat vind je leuk aan het schrijven/illustreren?

Wanneer ik aan een nieuw boek begin, heb ik geen idee wat er straks op papier zal staan. Daar blijf ik nieuwsgierig naar. Vaak blijft mij dat verrassen.

Waar haal je je inspiratie vandaan? En wat doe je als jouw inspiratie stokt?

Inspiratie krijg ik van het verhaal waar ik tekeningen bij moet maken. Wanneer ik het lees, zie ik beelden in gedachte en krijg ik zin om aan de slag te gaan. Of ik ga me in het thema verdiepen en zoek beeldmateriaal waardoor ik zin krijg om dat te gaan tekenen. Maar soms lukt het niet, dan stop ik, laat het even rusten, ga wandelen en denk er wat langer over na. Maar de beste ideeën krijg ik als ik net wakker word in bed. Daarom blijf ik altijd even wat langer liggen.

Hoeveel uur schrijf je per week? Heb je een vaste routine?

Meestal begin in gewoon na het ontbijt en werk ik tot het op is. Natuurlijk teken ik niet altijd, ik ga soms op bezoek bij een school, geef een workshop bij de bieb of ruim mijn werkplaats op. En ik snuffel graag rond in de boekwinkel en lees graag boeken.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik verdiep mij in de vroege Middeleeuwen, want ik ga een leesboek van Linda Dielemans illustreren over de Lewis Chessmen.

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Laat kinderen zelf kiezen wat voor een boek ze interessant vinden om te lezen, zodat lezen een fijne ervaring blijft.

Wist je dat ik…

… twee Siamese katten heb. De eerste nam ik toen mijn zoon uit huis ging. De tweede toen mijn dochter ook vertrok, als troost natuurlijk!

… ik geen lievelingskleur heb, of lievelingsdier.

… voor het eerst een prijs won bij een tekenwedstrijd die was uitgeschreven door een middel tegen puistjes. Het was een portrettekening trouwens, van de komiek Danny Kaye.

… na het maken van het boek De duik van Sjoerd Kuyper nog altijd droom dat ik weer terug ben op Curaçao, dan raak ik in paniek want ik moet weer naar huis en heb ik nog niet gesnorkeld.

… ik erg van snorkelen hou. Het is alsof je vliegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *