Marcel van Driel is sinds 2002 schrijver en heeft meer dan vijftig boeken op zijn naam staan. Zijn bekendste titels zijn de Superheldenreeks, het boek van de film ‘Meesterspion’, de beide subrozaboeken en het prentenboek ‘Billy de Kip’ dat hij samen met Jeroen Schipper en Jort van der Jagt maakte. ‘Waanzinnige Plannen – en hoe ze te realiseren’ was zijn eerste non-fictieboek en werd gevolgd door ‘Geen geld, geen tijd, toch doen’. Zijn populaire Superheldenserie verscheen in Duitsland onder de naam ‘Pala’. Hij is vader van twee jongens. Tijd om kennis te maken met Marcel. Lees je mee?

Hoe ben je met schrijven begonnen?

Ik werd gevraagd om een scenario te schrijven voor een jeugdfilm. Maar toen ik het idee helemaal had uitgewerkt, ging de film niet door. Uiteindelijk heb ik er toen een boek van gemaakt!
Helaas was het boek heel slecht. Een uitgever zei dat ik wel talent had, maar dat ik het vak moest leren. Dat heb ik toen gedaan. En nu ben ik al twintig jaar kinderboekenauteur.

Wilde je altijd al schrijver worden?

Nee, zeker niet. Astronaut, filmregisseur, illustrator, game maker en nog veel meer wilde ik worden.

Wat vind je leuk aan het schrijven?

Het leukste is als ik tijdens het schrijven helemaal verdwijn in een verhaal. Net als bij lezen, eigenlijk. Het leuke aan schrijven vind ik dat ik nu de controle heb over het verhaal!

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal inspiratie uit boeken en films en games en tv-series, maar ook uit dingen die ik hoor of mijn kinderen meemaken, of uit het nieuws. Soms zelfs uit mijn dromen.

Hoeveel uur schrijf je per week?

Ik schrijf elke werkdag van tien uur ’s ochtends tot ongeveer vier uur ’s middags, behalve op de dagen dat ik scholen bezoek.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik ben net klaar met Game Helden tegen de robots (juni 2023), die is Paco nu aan het illustreren. Samen met Paco heb ik een nieuwe serie bedacht die Bobbie Botjes gaat heten. Bobbie heb je misschien al leren kennen in Game Helden tegen de Piraten. Ik ben nu halverwege het schrijven van het boek en het gaat zo gaaf worden! Grappig en spannend en een beetje griezelig, met heel veel tekeningen en strips en cartoons.

Heeft schrijven jouw leven veranderd?

Oh, absoluut. Vroeger werkte ik acht uur dag op een kantoor, nu werk ik vier tot vijf uur per dag thuis, achter in mijn tuin of op een mooie schrijfplek. Ik zie duizenden kinderen per jaar die ik mag vertellen over mijn boeken en mag voorlezen en hun vragen mag beantwoorden. Ik reis de hele wereld rond, bezoek scholen in Duitsland, Zwitserland en zelfs in Oman.

Hoe verwerk je maatschappelijke thema’s in je boeken?

Online heb ik een paar mensen leren kennen die in een rolstoel zitten. Toen viel het mij op hoe weinig kinderen met een handicap in boeken voorkomen. Daarom heb ik Raff bedacht. Raff zit in een rolstoel en houdt van gamen.
Verder gaan sommige van mijn boeken – zoals Superhelden.nl – deels over technologische ontwikkelingen en de gevaren daarvan.

Wie zijn jouw favoriete kinderboekenauteurs en waarom?

Mijn favoriete auteurs schrijven jeugdboeken die ik nu niet zou kunnen schrijven. Dat zijn bijvoorbeeld schrijvers als Annet Schaap, Anna Woltz, Annet Huizing en Yorick Goldewijk. Hun stijl is een stuk literairder dan de mijne.

Hoe gaat het schrijven van een boek bij jou in zijn werk?

Ik bedenk eerst in grote lijnen het verhaal. Daarna werk ik de eerste 1/3 van het boek helemaal uit en ongeveer het einde. Bij de Game Helden-boeken (en Bobbie Botjes) werk ik nauw samen met Paco (de illustrator). Samen nemen we mijn verhaallijn helemaal door. Pas daarna begin ik met schrijven.
Het midden van een boek bedenk ik juist niet van tevoren. Daar wil ik mijzelf verrassen. Anders weet ik alles al, en hoef ik het boek niet meer te schrijven.

Op welk boek ben je zelf het meest trots en waar ligt dat aan?

Ik ben het meest trots op het derde deel van Superhelden.nl (dat vind ik nog steeds mijn allerbeste boek) en op Game Helden tegen de Piraten. Die laatste heeft alles wat ik goed vind: het is superspannend, grappig, een beetje zielig en heeft de mooiste illustraties van alle Game Helden (tot nu toe).

Wat is je favoriete boek uit de Boekenbingolijst?

Misjka van Edward van de Vendel en Anoush Elman. Daar moest ik zelfs een beetje om huilen.

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Lees elke dag voor uit een ander boek, gewoon het eerste hoofdstuk, en vraag dan welke leerling dit aanspreekt. Kies verschillende soorten boeken, diverse onderwerpen, fictie en non-fictie.

Wist je dat ik…

… heel erg van gamen hou?
… samen met Paco heel veel grapjes en verwijzingen naar films, boeken en games in Game Helden heb gestopt, zowel in de tekst als in de tekeningen?
… het meeste op Puck lijk?
… nog zeker twintig Game Helden-boeken wil schrijven (en misschien wel meer)?
… Paco en ik elke dag met elkaar appen over de boeken?
… we samen ook nog eens een heel stripalbum willen maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *