Marit Kok studeerde in 2020 af aan de Willem de Kooning Academie als filmmaker. Nu woont en werkt ze in Delft. In Marits werk spelen fotografie, handgemaakte sets en stop motion een belangrijke rol. Het verhaal van Donker is haar eerste boek. Met dit boek kwam ze direct op de onderbouwlijst van de Boekenbingo terecht. Tijd om haar eens beter te leren kennen. Lees je mee?

Hoe ben je met schrijven/illustreren begonnen?

Per toeval kwam ik in contact met mijn uitgeverij. Het verhaal van Donker zou namelijk eerst een korte animatiefilm worden! Ik zette een crowdfunding op om geld in te zamelen waarmee ik de film zou kunnen maken; de uitgeverij vond mij via deze crowdfunding! Ze waren erg gecharmeerd door de kraaloogjes van Donker en vroegen mij of ik rondom dit karakter een prentenboek wilde maken. Dat vond ik zo’n geweldige vraag dat ik wel ja moest zeggen! Hier begon mijn avontuur als schrijver en illustrator.

Wilde je altijd al boeken schrijven?

Het is altijd een droom geweest om boeken te schrijven! Ik heb als kind ontzettend veel verhalen verzonnen; ik schreef deze met de hand in een in-elkaar geniet papieren boekje. Toen ik eenmaal aan mijn opleiding als vormgever en daarna filmmaker begon, ben ik dit doel een beetje uit het oog verloren. Toen de kans plotseling voorbij kwam om een echt prentenboek te maken werd deze spark onmiddellijk weer aangewakkerd! Ik hoop in de toekomst nog veel meer boeken te mogen maken omdat ik Het Verhaal van Donker met zoveel plezier en liefde heb gemaakt.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit mijn omgeving! Mijn huis staat vol met mooie plaatjes- en prentenboeken, vanuit mijn laptop heb ik toegang tot inspiratie-websites als Pinterest en daarnaast brainstorm ik graag met mijn creatieve vriend met wie ik honderduit kan praten over gekke dingen die we hebben gezien, gelezen of meegemaakt! Uit deze verschillende bronnen vloeien dan weer leuke en gekke ideeën voort. Als mijn inspiratie stokt ga ik vaak naar buiten om een frisse neus te halen, een museum te bezoeken, een middagje naar de bibliotheek of naar de film te gaan. Na een bezoekje aan één van deze dingen ben ik vaak helemaal weer opgeladen om nieuwe dingen te maken.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Met een nieuw prentenboek! Ik kan nog niet verklappen waar het boek over zal gaan maar het belooft een heel nieuw verhaal te worden met een compleet nieuw karakter. Ook ben ik van plan de prenten weer met de hand te bouwen, maar deze keer zal het een hele andere wereld worden dan die van Donker!

Het verhaal van donker is op een hele bijzondere manier gemaakt. Kun je daar wat meer over vertellen?

Zoals ik hierboven dus al kort vertelde zijn de prenten helemaal met de hand gemaakt! Ik bouwde en knutselde alle wereldjes eerst met de hand en fotografeerde ze daarna in mijn thuisstudio. Ik werkte onder andere met hout, schuim, ijsstokjes, takjes uit het bos, droogbloemen, klei en andere materialen om de wereld van Donker tot leven te brengen. Wat ik zo leuk vind aan deze methode is dat je ziet dat het met de hand gemaakt is en dus kunt uitvogelen waar alles van gemaakt is. Ook vind ik dat wanneer de prenten handgemaakt zijn, het resultaat nét echt lijkt wanneer het eenmaal gefotografeerd is; dat maakt dat je het verhaal en de prenten echt gaat geloven. En bovendien is knutselen een heerlijke en rustgevende bezigheid. Ik raad het iedereen aan om meer te gaan knutselen!

Wie zijn jouw favoriete kinderboekenauteurs en waarom?

Annet Schaap is een groot voorbeeld voor mij: Lampje is een van mijn favoriete kinderboeken aller tijden! De magie van haar teksten, die bijna filmisch beschreven zijn, hebben grote indruk op mij gemaakt. Het boek blijft spannend tot het laatste moment! Sinds het lezen van dit boek wil ik ook in een vuurtoren wonen. Ook Oliver Jeffers mag niet ontbreken in dit rijtje; ik vind het heel tof hoe hij belangrijke onderwerpen aansnijdt als het zorgen voor de planeet en dit op een hele leuke, humoristische en begrijpelijke manier uitlegt aan kinderen in zijn boeken. En zijn kleurrijke en creatieve illustraties zijn mij ook zeker niet ontgaan!

Wat is je favoriete boek uit de Boekenbingolijst?

Dat is een hele lastige vraag want jullie hebben een hele mooie selectie gemaakt voor de Boekenbingo! Maar Het spookt in dit huis vind ik echt een geweldig boek! Het verhaal gaat over een meisje dat wil bewijzen dat het spookt in haar huis. Dit is echt een grote aanrader; niet alleen omdat ik een grote Oliver Jeffers fan ben, maar ook omdat ik de visuele laag van de spookjes die alleen te zien zijn wanneer je het transparante papier over de bladzijde heen legt, super creatief vind!

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Voor de kinderen die het lastig vinden om zich door een (dik) boek heen te werken zijn luisterverhalen perfect! Toen we vroeger op vakantie gingen met mijn familie luisterden we uren in de auto naar verschillende luisterboeken, die verteld werden door verschillende, grandioze voorleesstemmen! Destijds kon je deze luisterboeken alleen via een cd’tje beluisteren, tegenwoordig vind je deze luisterverhalen gewoon op Spotify of YouTube en zijn er ook talloze luister-abonnementen te vinden. Dikke aanrader!

Wist je dat …

Het verhaal van Donker vanuit mijn woonkamer gemaakt en gefotografeerd is?
…Ik veel van mijn werkdagen besteed met knutselen. Een heerlijke baan!
…Het karakter Donker er in het begin uitzag als een klein zwart spookje met een cape? Na wat testen en uitproberen kwam ik erachter dat Donker met alleen zijn twee oogjes veel sterker overkwam op beeld; het is net alsof hij kan verdwijnen in elke achtergrond wanneer het donker is.
…De planeten op de laatste bladzijde allemaal een eigen naam hebben gekregen? Zo heb je bijvoorbeeld de suikerspin planeet, de gele vla planeet, planeet Tupi en de chocolade planeet!
…Ik droom van een toekomst waarbij ik nog veel meer boeken mag maken en bouwen, en deze tot leven breng in mijn eigen mooie, grote knutselstudio?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *