Mag je een brood stelen als je arm bent? Of inbreken om een dier in nood te redden? En zou jij je broer of zus beschermen als je weet dat die iets gedaan heeft wat niet mag? Wie bepaalt eigenlijk wat wel en niet mag? In dit boek ga je samen met Stine en Ellie filosoferen over goed en fout gedrag. Ellie vertelt spannende verhalen over haar werk als politieagent en Stine zet je aan het denken over wat wel of niet mag. Marijke maakte er mooie illustraties bij. We mochten deze drie dames een aantal vragen stellen.

Stine Jensen
Hoeveel uur schrijf je per week?

Ik schrijf denk ik zo’n 10 uur per week. Ik ben in de ochtend op mijn best, ’s avonds ben ik vaak te moe om helder na te denken. Dus het liefst ga ik ’s ochtends zitten kopje koffie erbij en dan lekker aan de slag. Ik heb geen vaste routine maar werk meer van project naar project.

Heeft schrijven jouw leven veranderd?

Lezen en schrijven heeft me heel blij gemaakt. Ik begon met lezen toen ik heel jong was en verheugde me altijd op het volgende boek. Ook wilde ik graag boeken hebben, ik vond het leuk om ze om me heen te hebben. Het schrijven is gekomen omdat ik lezen zo leuk vond. Het heeft mijn leven niet veranderd, het was altijd mijn leven al, en het heeft me wel blij gemaakt, getroost, en zin gegeven.

Op welk boek ben je zelf het meest trots en waar ligt dat aan?

Op elk boek ben ik om een andere reden trots. Ik ben trots op De Filotective omdat het zo’n mooi geheel is geworden, op Het grote boek van mooi en lelijk omdat mijn missie daar in zit, op het boek Alles wat (niet) mag omdat het gelukt is om met Ellie Lust zo’n mooi boek samen te maken en ik zeker wist: dit is een goed idee, en het moet er komen!

Ellie Lust
Wat is de leukste reactie die je ooit van een lezer hebt gekregen?

De leukste reactie die ik ooit kreeg was dat iemand zei dat hij nooit las, maar dat hij toch mijn boek ‘Mijn jaren bij de politie’ had gekocht en gelezen. Ik heb hem uiteraard meteen een nieuwe leestip gegeven, want als je eenmaal begonnen bent met lezen… ????

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Begin met een leuk stripboek, dat is ook lezen. En daarna met een boek over een onderwerp dat je echt heel leuk vindt en niet te moeilijk is. De laatste tip: lees hetzelfde boek samen met een vriendje of vriendinnetje. Dan kunnen jullie voorlezen aan elkaar en vertellen wat je vindt van het boek. Een soort minileesclubje.

Marijke Klompmaker
Wilde je altijd al illustrator worden?

Ik was altijd al dol op tekenen en omdat ik er redelijk goed in was, ging ik het steeds meer doen. Omdat ik ook erg veel van lezen hield, leek het me geweldig om ooit prentenboeken te illustreren. Het leek me niet écht haalbaar, maar ik ben dus wel illustrator geworden. Mijn droomberoep!

Wat vind je leuk aan het illustreren?

Het leukste is natuurlijk dat ik héél veel teken. Daarnaast vind ik het bijna nog leuker om steeds weer nieuwe dingen uit te proberen. Door te experimenteren, door bij andere illustratoren te kijken, en eens andere materialen te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *