Sylvia Vanden Heede groeide op in West-Vlaanderen, waar ze nu ook met haar eigen gezin woont. Na haar debuut, De spiegelplas, bleef ze schrijven. Ze is vooral bekend geworden met haar veelbekroonde boeken over Vos en Haas, waarbij ze samenwerkt met de bekende Nederlandse illustrator Thé Tjong-King. In de meeste boeken van Sylvia spelen dieren de hoofdrol. Haar nieuwste boek Vos en Haas, waar is het cadeau? staat dit jaar op de onderbouwlijst van de Boekenbingo. We mochten haar een aantal vragen stellen.

Hoe ben je met schrijven/illustreren begonnen?

Voor zover ik me kan herinneren, heb ik altijd al getekend en geschreven. Mijn eerste boek verscheen echter pas in 1987. Ik was toen 25 jaar oud.

Wilde je altijd al schrijver worden?

Ik wilde zowel tekenaar als schrijver als dierenarts worden…

Wat vind je leuk aan het schrijven?

Je kunt je fantasie de vrije loop laten, je bent je eigen baas, je kunt anderen blij maken met je werk.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Overal vandaan. Alles wat ik zie, hoor, lees, meemaak, dient vroeg of laat als inspiratie. Als ik een opdracht krijg voor een bepaald boek, moet ik gericht naar inspiratie zoeken. Dat kan heel wat tijd in beslag nemen en is nogal lastig.

Hoeveel uur schrijf je per week?

Ik heb geen vaste routine en schrijf in uren eigenlijk niet zoveel. Maar ik denk wel veel na over mijn verhalen. Hele stukken uit een nog te schrijven boek zitten daardoor al vooraf in mijn hoofd.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Er komt een spreukenboek van Vos en Haas. Verder vertaal ik een nieuw boek van Stinkhond, en ik ben ook bezig aan een roman voor volwassenen.

Heeft schrijven jouw leven veranderd?

Schrijver zijn heeft mijn leven veranderd, niet het schrijven zelf wat ik altijd al deed. Ineens had ik iets gemaakt dat ik met anderen kon delen. Het gaf mij ook een inkomen. Verder was het wel fijn om in de krant te komen en om fanbrieven te krijgen.

Hoe verwerk je maatschappelijke thema’s in je boeken?

Dat doe ik niet, behalve als ik een opdracht krijg. Ik denk bijvoorbeeld aan een boek over ADHD wat ik ooit schreef en een boek over een ouder die sterft. Maar dat zijn niet echt ‘maatschappelijke’ thema’s. Ik geloof ook niet zo in geëngageerde literatuur.

Wie zijn jouw favoriete kinderboekenauteurs en waarom?

Ik heb niet echt favorieten. Er zijn boeken die ik geweldig vond en die me geholpen hebben zelf beter te gaan schrijven, maar later kwamen er weer andere boeken en andere schrijvers.

Hoe gaat het schrijven van een boek bij jou in zijn werk?

Soms heb ik al het eind in mijn hoofd, soms de titel, soms een sfeer of een personage, soms werk ik vanuit een opdracht en heb ik dus alleen die opdracht. Het gebeurt nooit dat ik het hele verhaal al vanaf het begin heb. Ik heb wel eens geprobeerd vanuit een vaste verhaallijn te schrijven, maar dat mislukte.

Op welk boek ben je zelf het meest trots en waar ligt dat aan?

Ik heb er twee: Donderkop (vanaf tien jaar) en het eerste boek van Vos en Haas, kortweg Vos en Haas genoemd. Ik vind beide boeken heel goed geschreven, al zeg ik het zelf.

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Proef van boeken door naar de bieb te gaan en een stapeltje ‘ter inzage’ mee naar huis te nemen. Lees minstens het eerste hoofdstuk voor je het boek weglegt. Laat je meeslepen door een verhaal en ga door met lezen tot je niet meer kunt. Zorg dat je altijd een boek bij de hand hebt als je ergens moet wachten of als je je verveelt. Pak niet meteen je smartphone of tablet als je even niets te doen hebt. Pak beter een boek!

Wat is de allerleukste reactie die je ooit van een lezer hebt gekregen?

De reacties die ik het leukste vind en erg vaak krijg, zijn in de aard van: ‘Ik las niet graag maar door Vos en Haas wel’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *