Djenné Fila (1995) is een Tilburgse illustrator die met haar illustraties verhalen verrijkt. Met haar illustraties opent ze de deur naar andere werelden om kinderen én volwassenen mee te nemen op reis. Ze won in 2023 het Gouden Penseel voor haar illustraties uit Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen van Joukje Akveld. Haar illustraties uit De Vuurvogel, een hervertelling van het beroemde ballet door Bette Westera, werden bekroond met een zilveren European Design Award. Ze heeft ook de illustraties gemaakt in het boek Er was ook eens… van Milouska Meulens, dat in de Boekenbingolijst van dit jaar staat. Tijd om haar eens beter te leren kennen.

Wat vind je leuk aan het illustreren?

Ik vind het geweldig dat ik met illustraties deuren kan openen naar verschillende werelden: van een sprookjesachtige boomgaard met een vuurvogel, naar de insectenwereld met bonte tuinbewoners en van een miljoen jaar terug in de tijd langs mammoeten, grottekeningen en verwoestende vloedgolven, tot het ontmoeten van farao’s in het oude Egypte. Ik ben nu al nieuwsgierig waar mijn volgende reis heen gaat!

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Ik haal inspiratie uit theater, de natuur, schaduwspel, decors en allerlei verschillende tekentechnieken en materialen! Vaak probeer ik de sfeer van een verhaal te vangen door op zoek te gaan naar passende kleuren, materialen en technieken. 

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik werk momenteel aan een campagnebeeld voor een kinderboekenfestival, geïllustreerde vlaggen voor de haven in mijn eigen stad, een coverbeeld voor het letterenfonds en het nieuwe boek van Lida Dijkstra De wonderverteller.

Wie zijn jouw favoriete illustratoren en waarom?

Een paar van mijn favoriete illustratoren zijn op dit moment: Ludwig Volbeda, Martijn van der Linden, Carll Cneut, Sabien Clement, Annemarie van Haeringen, Sieb Postuma.

Op welk boek ben je zelf het meest trots en waar ligt dat aan?

Ik ben erg trots op het sprookjesboek Er was ook eens… dat Milouska Meulens en ik samen hebben gemaakt. Het was een leuke uitdaging om zeven diverse sprookjes tot leven te wekken en de verschillende culturen voelbaar te maken in de prenten. 

Wat is de allerleukste reactie die je ooit van een lezer hebt gekregen?

Als mensen door mijn illustratie meegenomen worden naar een andere wereld, plek of tijd, en door de ogen van een ander mogen kijken. En ook als een illustratie emoties oproept: dat het beeld troost, inspireert, verwondert, aan het denken zet of iemand raakt.

Wist je dat ik… 

  • ben vernoemd naar de stad Djenné, in Mali, Afrika 
  • heel erg van collagetechniek houd
  • voor mijn boeken soms illustreer met verweerde blaadjes, sinaasappelnetjes, hout , zeezout, papyrus of bladgoud
  • mijn atelier heb in een oud ziekenhuisgebouw 
  • altijd gefascineerd ben door insecten, schaduwen en mooie texturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *