Anna Woltz groeide op in Den Haag. Als vijftienjarige schreef ze een jaar lang columns voor de Volkskrant over haar leven op school. Die stukjes werden gebundeld in Overleven in 4B. In 2002 kwam haar eerste kinderboek uit: Alles kookt over. Woltz studeerde Geschiedenis in Leiden en is nu fulltime schrijfster; ze heeft achtentwintig boeken op haar naam. Haar laatste boek, De spin en de sleutel, heeft dit jaar een plek gekregen op de Boekenbingolijst van de bovenbouw.

Hoe ben je met schrijven begonnen?

Het begon ermee dat ik heel veel boeken lás. Maar toen ik twaalf was, dacht ik: waarom mogen anderen mensen eigenlijk altijd bepalen wat er gebeurt in een verhaal? Dat wil ik zelf bedenken! Nou, dan zit er maar één ding op: dan moet je zelf een boek gaan schrijven.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Op dit moment ben ik bezig met een van de allerleukste dingen van schrijven: verzinnen! Het is nog heel pril: ik heb een locatie, een hoofdpersoon en een tijdsperiode (sorry, nog supergeheim allemaal), maar verder heb ik nog helemaal niets. Wel liggen er researchboeken op me te wachten én heb ik een reis geboekt. De komende maanden moet het verhaal vorm krijgen in mijn hoofd….

Heeft schrijven jouw leven veranderd?

Als ik niet schrijf, worden mijn hersens één grote warboel. Echt waar: in mijn boeken kan ik al mijn gedachtes kwijt. Ook is het heerlijk om een wereld te verzinnen waarin precies gebeurt wat ík wil. In het echte leven voelen dingen soms heel stom of zinloos, maar in een verhaal kan ik altijd een positieve draai aan de wereld geven… En daarbij is het echt een fantastisch gevoel dat zoveel mensen mijn boeken willen lezen – nu ook in het buitenland. Daardoor is mijn leven ook echt veranderd: ik bezoek boekenfestivals in heel veel verschillende landen!

Hoe verwerk je maatschappelijke thema’s in je boeken?

Daar doe ik niet speciaal mijn best voor, maar het gebeurt wel altijd: ik schrijf nou eenmaal over wat me bezighoudt. Zo vonden thema’s als bijvoorbeeld haat op social media en het klimaat hun weg naar De spin en de sleutel.

Op welk boek ben je zelf het meest trots en waar ligt dat aan?

Ik denk dat dat De tunnel is, een verhaal dat in de Tweede Wereldoorlog in Londen speelt. Ik moest er enorm veel research voor doen, en toen begon corona. Ik heb het boek dus tussen de lockdowns in geschreven – want zodra de kinderopvang dichtging, zat ik als single moeder thuis met een peuter. Ik ben er dus echt trots op dat het tóch gelukt is dat boek te schrijven.

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Ga op zoek naar boeken die écht aansluiten bij de interesses van een kind. Er is zo’n ongelooflijk rijk aanbod; het is dus altijd mogelijk om het perfecte boek te vinden. Dat kan wel een zoektocht zijn, dus ga zeker ook te rade bij experts; boekenwebsites, kinderboekwinkels, leesbevorderaars op Instagram – en natuurlijk de Boekenbingo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *