Milouska Meulens werd in 1973 geboren in Willemstad te Curaçao. In 2 VWO woonde ze in Almere en wilde ze haar droom werkelijkheid laten worden. Ze wilde met haar naam in kranten en tijdschriften! Maar onder de ingezonden brieven over ‘waargebeurde’ problemen in roddelbladen kwam ‘anoniem’ te staan. Vervolgens schreef ze ‘Gevaar in Ureterp’ voor het huis aan huisblad. Haar droom kwam uit, want haar naam stond erboven! Op de School voor Journalistiek bleek dat Milouska niet alleen graag schreef, maar ook talent had voor presenteren. Dit jaar staat ze met haar boek ‘Er was ook eens…’ op de middenbouwlijst van de Boekenbingo. Tijd om haar beter te leren kennen.


Hoe ben je met schrijven/illustreren begonnen?

‘Gevaar in Ureterp’ is mijn eerste gepubliceerde verhaal. Ik was veertien en joeg mijn droom na: schrijver worden. De Almeerse huis-aan-huis krant ging akkoord: ik mocht een feuilleton schrijven op de zaterdagse jeugdpagina. Ruim 30 jaar later kwam pas mijn eerste boek uit: ‘Elin’. Dat heb ik te danken aan Volt Kinderboeken, de uitgever daarvan, Jolijn, benaderde mij in 2020 en sindsdien heb ik al vier titels uitgebracht, waarvan drie bij Volt en een roman bij Meulenhoff.

Wilde je altijd al schrijver worden?

Als meisje van tien schreef ik al dus ja. Lezen was mijn liefste bezigheid en het leek me daarom het einde om met mijn eigen naam op een boekomslag te staan.

Wat vind je leuk aan het schrijven?

Schrijvend komt mijn hoofd tot rust. En wat is leuker dan van fantasie de werkelijkheid te maken door het op te schrijven?

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Inspiratie is overal. Het liefst luister ik gesprekken af van mensen op straat, in de tram of wachtend op mijn beurt in de supermarkt. Eigenlijk heb ik meer inspiratie dan tijd om van al m’n ideeën boeken te maken.

Hoeveel uur schrijf je per week?

Ik houd niet bij hoeveel uur ik wekelijk schrijf en ik heb geen vaste routine. Ik schrijf wanneer het maar kan. Ook als ik niets doe, ben ik in mijn hoofd toch bezig met taal en woorden en teksten.

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Volgend jaar verschijnt een young adult-boek van mij bij Querido. En bij dezelfde uitgeverij werk ik samen met nog een heleboel anderen aan een bundel Caribische verhalen.

Heeft schrijven jouw leven veranderd?

Schrijven heeft mijn wereld groter gemaakt. Ik let meer op mensen en hun gedrag, mag van mezelf vaker dagdromen. Want dat is als je schrijft geen lanterfanten maar juist een belangrijk deel van het schrijfproces.

Hoe verwerk je maatschappelijke thema’s in je boeken?

Maatschappelijke thema’s vinden bijna als vanzelf hun weg in mijn werk. Maar ik heb ook heel bewust besloten dat ik wil schrijven over situaties en mensen die je niet zo vaak tegenkomt in boeken. Kinderen met een bi-culturele achtergrond bijvoorbeeld.

Wie zijn jouw favoriete kinderboekenauteurs en waarom?

Zindzi Zevenbergen en Bibi Dumon Tak zijn op het moment mijn lievelingskinderboekenschrijvers omdat zij serieus over belangrijke onderwerpen schrijven maar op zo’n manier dat je er toch om kan lachen.

Hoe gaat het schrijven van een boek bij jou in zijn werk? Bedenk je van te voren het hele verhaal of begin je en kijk je waar je uitkomt?

Poeh… Van allebei een beetje denk ik. Ik bedenk een verhaal maar terwijl ik bezig ben gaat het soms anders dan ik kon bedenken.

Op welk boek ben je zelf het meest trots en waar ligt dat aan?

Het is voor mij onmogelijk om één boek te kiezen. Ik ben op allemaal trots: ‘Elin’ omdat het m’n eerste boek is, ‘Mondi’ vanwege het Papiaments dat ik erin heb verwerkt, ‘Er was ook eens…’ omdat ik zeven nieuwe sprookjes heb verzonnen en ‘Moederland’ omdat ik een heel persoonlijk verhaal durfde te schrijven.

Wat is je favoriete boek uit de Boekenbingolijst?

Rozen voor de zwijnen is informatief en verrassend. Bovendien hou ik van boeken die me helpen om een betere schrijver te worden.

Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?

Voorlezen!

Wat is de allerleukste reactie die je ooit van een lezer hebt gekregen?

Over ‘Er was ook eens…’ hoor ik steeds hetzelfde compliment van mensen die niet in Nederland zijn geboren: wat fijn dat deze verhalen nu eindelijk ook eens worden verteld.

Wist je dat ik…

  • ADHD heb?
  • mijn dromen kan sturen?
  • vroeger brieven schreef naar tijdschriften om maar mijn eigen teksten op papier terug te zien?
  • twee tieners heb die checken of mijn grapjes wel echt grappig zijn?
  • ga watertanden van de geur van klei?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *