We krijgen voor de start van de Boekenbingo veel vragen binnen over hoe het allemaal precies werkt. In deze blog hebben we al je vragen op een rij gezet!
Hoe kan ik meedoen?
Op de site kun je klikken op de knop ‘registreer’ rechts bovenin de pagina óf je klikt op ‘nieuwe aanmelding’ onderaan de startpagina. Vervolgens kom je op een pagina waarop je een account kunt aanmaken. Je maakt hier een wachtwoord aan en je geeft aan of je een kind of een volwassene bent. Wanneer je met meerdere personen in hetzelfde gezin meedoet, maak je voor ieder een eigen account aan.
Wat is de deadline voor het aanmelden voor de Boekenbingo?
Je kunt je gedurende de hele periode dat de Boekenbingo loopt (van 1 januari tot 1 juni) aanmelden. Houd er wel rekening mee dat je genoeg tijd nodig hebt om de boeken van de lijst te lezen.
Wat houd je bij op je account?
Als je inlogt op je account kun je jouw gelezen boeken bijhouden. Wanneer je aangeeft dat je een boek hebt gelezen, schrijf je een review over het boek. Hierin geef je aan wat je leuk vond aan het boek en waarom, wat het boek met je heeft gedaan, etc. Uiteraard verwachten we van onze deelnemers dat ze eerlijk zijn. Dus als een boek niet bevalt, kun je dat gewoon aangeven. We vinden het fijn om te lezen waaróm je het boek niet leuk vond. Dit kunnen we meenemen met het selecteren van de boeken voor de volgende editie. Wees je er ook van bewust dat de auteur van het boek vaak meeleest. Wees dus eerlijk, maar wel op een aardige manier.
Hoe doe ik mee met mijn klas?
Je kunt voor je klas een apart account aanmaken, waarin je de gelezen boeken bijhoudt. Wanneer de kinderen gezamenlijk alle boeken van hun bouw en de bouwen eronder hebben gelezen, roep je ook ‘bingo’ zoals hierboven beschreven. Op de site kun je een aantal ervaringen lezen van leerkrachten die al eerder met hun klas of met hun school hebben meegedaan. Je vindt deze bij de ‘blogs’ onder het kopje ‘posts’.
Wanneer de kinderen mee willen dingen naar de individuele prijzen, is het raadzaam om ze in overleg met de ouders allemaal een eigen account te laten maken.
Wat kan ik vinden onder de downloads?
Op de site kun je nadat de lijsten bekend zijn gemaakt allerlei downloads te vinden. Je vindt hier bijvoorbeeld de bingokaarten met twintig boeken per bouw. Deze kun je voor de kinderen printen, zodat ze de gelezen boeken voor zichzelf af kunnen strepen. Ook kun je deze als poster ophangen in de schoolbieb of in de klas. Je zou kinderen op een post-it in een paar woorden kunnen laten schrijven wat ze van de boeken vinden en deze erbij laten plakken.
Ook vind posters van alle losse boeken op de site die je kunt downloaden. Deze kun je ook ophangen in de klas of in de schoolbieb. Je zou bijvoorbeeld in een kleuterklas alle posters van de onderbouw afgedekt op kunnen hangen, en wanneer je een boek hebt voorgelezen, deze omdraaien zodat het zichtbaar is.
Verder zijn er beoordelingskaarten waarop de kinderen kunnen aangeven wat ze van een boek vinden. Dit kunnen ze doen met sterren of met smileys.
Je kunt je lokaal of de schoolbibliotheek aankleden met een Boekenbingo slinger en er is een flyer met informatie die je mee kunt geven met de kinderen, of toe kan voegen aan een nieuwsbrief.
Wanneer worden de boekenlijsten van 2025 bekend gemaakt?
Op 15 december komen de lijsten online te staan. De klok op onze website telt af tot dat moment. Nu denk je misschien: ‘Maar de Boekenbingo start toch pas op 1 januari?’ Dat klopt! Maar we hoorde van veel deelnemers dat ze het fijn vinden om in de kerstvakantie alvast te starten. En leerkrachten willen graag de boeken verzamelen en bestellen zodat ze een Boekenbingo tafel kunnen maken in de schoolbieb. Dat is de reden dat we ervoor hebben gekozen om de lijsten al eerder bekend te maken.
Wat doe ik met de boeken op de lijst die ik al heb gelezen?
Wanneer de boekenlijsten bekend worden gemaakt en je een account hebt aangemaakt, kun je de boeken, die je al hebt gelezen direct afvinken, en daar een review bij schrijven. Je hoeft deze boeken natuurlijk niet een tweede keer te lezen!
Is er een lancering?
Jazeker! Op 11 januari vindt de lancering van de Boekenbingo plaats in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Als je het leuk vindt om hierbij aanwezig te zijn, kun je je aanmelden via de site. Daar vind je op de startpagina een grote banner: ‘schrijf je in voor de openingsceremonie!!’ Wanneer je daarop klikt, kun je je inschrijven. Er is beperkt plaats. Deelname is gratis, maar we stellen een donatie zeer op prijs.
Ook zullen we een afsluiting organiseren waarin we de prijswinnaars bekend maken. Hierover later meer.
Wat zijn Boekenbingo Buddies?
Samen lezen is leuker dan alleen. En samen over boeken praten die je beiden hebt gelezen is een van de leukste dingen van het meedoen met de Boekenbingo. Hoe leuk is het dan om een bekende uit te dagen om samen alle boeken van de Boekenbingo te lezen? Of misschien heb je zelf wel een stok achter de deur nodig om alle boeken te lezen, omdat je merkt dat je anders afhaakt. Ook dan is het fijn om een Boekenbingo Buddy te hebben, die je kan motiveren! Lees er meer over in deze blog!
Hoe maak je kans op prijzen?
Lees alle boeken van de lijst en laat bij elk gelezen boek een review achter. Wanneer je alle 60 boeken hebt gelezen, plaats je een bericht op je eigen social media kanaal en tag je de Boekenbingo. Als je geen sociale media hebt, kun je ons ook een bericht sturen via de site waarin je aangeeft dat je bingo hebt. Deelnemende kinderen die meedoen, proberen zoveel mogelijk boeken te lezen.
- Kinderen uit de onderbouw kunnen meedoen door alleen onderbouwtitels te lezen, of deze te laten voorlezen. Natuurlijk mogen ze ook geschikte middenbouw titels lezen.
- Kinderen uit de middenbouw lezen onder- en middenbouw titels.
- Kinderen uit de bovenbouw lezen alle titels, of in ieder geval zoveel mogelijk.
Voor alle kinderen geldt: ook wanneer ze niet alle titels hebben gelezen, kunnen ze meedingen naar de prijzen mits ze minimaal 20 titels hebben gelezen. De hoofdprijs is alleen te winnen voor deelnemers die alle boeken per leeftijd heeft gelezen. Dus kinderen in de onderbouw lezen alle 20 titels, kinderen in de middenbouw lezen alle 40 titels en kinderen in de bovenbouw lezen alle 60 titels. Het is heel belangrijk dat je vóór 1 juni 2025 klaar bent.
Wie organiseert de Boekenbingo?
De Boekenbingo wordt georganiseerd door het Ministerie van Boekenzaken. Initiatiefnemer Sanne Ramakers heeft de Boekenbingo opgezet in 2014 na een oproep van Jacques Vriens aan leerkrachten om meer te lezen. Na een aantal jaren, kreeg ze hulp van Merel de Vink. Sinds dit jaar is Dieke Grootscholten de projectleider. Wat Dieke doet en wat haar taken zijn lees je hier.
Waarom zou je mee willen doen met de Boekenbingo?
Lezen is belangrijk! Dat weten we allemaal. Maar we weten ook dat kinderen het soms lastig vinden om een boek te vinden, of om een ander soort boek te vinden dat ze aanspreekt. Meedoen met de Boekenbingo, betekent dat ze boeken lezen die ze zelf misschien minder snel zouden hebben gepakt, omdat ze denken dat het hun genre niet is, of omdat de cover ze niet aanspreekt. En die boeken zouden ze zomaar kunnen verrassen! Wanneer je meedoet met de Boekenbingo lees je boeken van allerlei genres. Dichtbundels, fictie, non-fictie, alles is aanwezig. We horen van deelnemers dat ze merken dat op school het leesniveau van de kinderen vooruit is gegaan nadat ze hebben meegedaan met de Boekenbingo. Door de Boekenbingo mogen kinderen ook boeken lezen die eigenlijk ‘onder hun niveau’ liggen. Dat pakt vaak heel goed uit. Zo was een jongen uit de middenbouw met een laag leesniveau, die normaal geen prentenboek zou kiezen, omdat hij dan uitgelachen werd. Omdat de school meedeed met de Boekenbingo mocht hij alles lezen wat op de lijst stond, dus ook de boeken voor de onderbouw. Niemand vond dat raar. Hij genoot ervan en kreeg weer plezier in lezen. Zijn leesniveau ging omhoog. Samen lezen. Erbij horen. Dat is het gevoel van de Boekenbingo.
In principe richt de Boekenbingo zich vooral op kinderen. Uiteraard kunnen volwassenen zeker meedoen en ook zij maken kans op prijzen. Het is ontzettend belangrijk dat leerkrachten op de hoogte zijn van het huidige aanbod van kinderboeken. Boeken kunnen kinderen helpen. Als je weet dat de ouders van een kind in een scheiding liggen, is het fijn dat je een boek aan kunt raden waarin de hoofdpersoon dit ook meemaakt. Wanneer je meedoet met de Boekenbingo weet je zeker dat je goed op de hoogte bent van de boeken die zijn uitgekomen in het jaar ervoor.
Samenstelling lijst
We stellen de Boekenbingolijst zorgvuldig samen en zorgen voor verschillende soorten boeken en voldoende diversiteit. We kiezen boeken die in het jaar voorafgaand aan de Boekenbingo zijn verschenen, het liefst van Nederlandse of Vlaamse bodem en vinden het waardevol om ook een titel toe te voegen van een debuterende auteur. We hopen natuurlijk dat de titels die we uitkiezen ook voorkomen op de tiplijsten van de Kinderjury of in de prijzen vallen.
Is de Boekenbingo ook op Hebban te vinden?
Jazeker! We hebben vanuit de Boekenbingo een challenge aangemaakt, waar je aan deel kunt nemen. Ga naar de app van Hebban en klik onderin op de de icoon van de beker. Klik daarna op de beker in een roze cirkel rechts onderin dit scherm en kies voor ‘Ik ben uitgenodigd’. Hier kun je de code TXHIC invoeren om deel te nemen aan de challege en andere Boekenbingolezers te ontmoeten.
Hoe wordt de Boekenbingo gefinancierd?
De Boekenbingo is een vrijwillig initiatief en de organisatie kost ons een hoop tijd en ook geld. We zijn afhankelijk van donaties, subsidies, giften en fondsen. Mocht je een bedrijf hebben of een bedrijf kennen die ons een warm hart toedraagt en een donatie zou willen doen, dan is dat zeer welkom. Natuurlijk worden kleine persoonlijke donaties ook zeer gewaardeerd. Dit zorgt ervoor dat we ook in de toekomst de Boekenbingo kunnen blijven organiseren!
Hopelijk hebben we zo al je vragen beantwoord! Mocht je toch nog vragen hebben, kun je ons die stellen via onze socials of via de contactformulier op de site.
Veel plezier met de Boekenbingo!