Kamalia Talhaoui is auteur en kleuterjuf. Ze is geboren in het pittoreske dorpje Wateringen. Als derde in een gezin van acht kinderen – vijf meiden en drie jongens – heeft ze van jongs af aan geleerd hoe belangrijk verhalen zijn om verbinding te maken. Haar passie voor diversiteit in kinderboeken is geïnspireerd door haar eigen ervaringen en haar werk in het onderwijs.
“Mijn debuut Juf, wat voor haar heb je? is ontstaan uit de nieuwsgierige vragen van mijn kleuters. Elk schooljaar kwamen ze weer: ‘Juf, waarom draag je een doek op je hoofd?’ en ‘Wat voor kleur haar heb je?’ Hun fantasierijke antwoorden, variërend van gouden krullen tot roze glitterhaar, inspireerden me om dit verhaal te schrijven. Ik wil met mijn boeken een wereld creëren waarin ieder kind zichzelf herkend voelt en zich gewaardeerd weet.”
Met het boek Juf op de bakfiets staat Kamalia Talhaoui dit jaar op de onderbouwlijst van de Boekenbingo. Tijd om haar beter te leren kennen!
Hoe ben je begonnen met schrijven?
Mijn schrijfreis begon met de vragen en opmerkingen van mijn kleuters. Ze inspireerden me om hun nieuwsgierigheid en fantasie vast te leggen in een prentenboek. Zo werd mijn eerste boek, Juf, wat voor haar heb je?, geboren. Het voelde bijzonder om verhalen te schrijven die voortkomen uit echte momenten in mijn klas. Vanaf dat moment wist ik: dit wil ik blijven doen.
Wilde je altijd al schrijver worden?
Nee, schrijver worden stond niet altijd op mijn radar. Ik was wel altijd een verhalenverteller, maar het idee om boeken te schrijven kwam pas later, tijdens mijn werk als leerkracht. De interactie met mijn kleuters bracht me op het idee.
Wat vind je leuk aan het schrijven?
Het mooiste aan schrijven vind ik het creëren van verhalen die kinderen raken: hen laten lachen, nadenken en zichzelf herkennen. Ook geniet ik ervan om mijn gedachten de vrije loop te laten op rustige plekken. Ik combineer het graag met reizen; mijn favoriete plek om te schrijven is Londen. Overdag schrijf ik in gezellige koffietentjes of boekwinkels, en ’s avonds geniet ik van een musical. Die combinatie van creativiteit en ontspanning maakt schrijven extra leuk.
Waar haal je je inspiratie vandaan?
Mijn grootste inspiratiebron zijn de kinderen in mijn klas. Kinderen zijn zo puur en eerlijk. Wanneer ze fantaseren en mij de grappigste vragen stellen, zit er altijd een mooie mix van oprechtheid en verbeelding in. Eén opmerking die me altijd bijblijft, is: “Juf, je bent veel mooier zonder je hoofddoek!” Hun openheid en spontane opmerkingen raken me diep en vormen een bron van ideeën.
Ik schrijf grappige uitspraken en unieke eigenschappen van mijn kleuters op in een schriftje. Als ik aan een verhaal begin, blader ik door dit schrift en de ideeën stromen vanzelf. Als mijn inspiratie stokt, ga ik wandelen, probeer ik iets nieuws of reis ik naar inspirerende plekken. Londen is favoriet, maar ook een simpele wandeling in de natuur doet wonderen. De foto’s die ik maak en de gesprekken die ik voer, helpen me om mijn creativiteit weer te laten stromen.
Hoeveel uur schrijf je per week en heb je een vaste routine?
Mijn drukke werk als kleuterjuf en mijn boekentours maken het lastig om een strakke schrijfroutine te volgen. Maar tijdens schoolvakanties kan ik volledig in mijn verhalen duiken en schrijf ik uren achter elkaar. Ik werk graag aan één project totdat het af is, zodat ik na de vakantie weer fris aan mijn werk kan beginnen.
Waar ben je op dit moment mee bezig?
Ik werk momenteel aan twee nieuwe prentenboeken. Eén daarvan richt zich op het delen van kennis over de ramadan en het suikerfeest. Terwijl er veel boeken zijn over Sinterklaas en Kerstmis, merk ik dat verhalen over de ramadan en het suikerfeest vaak ontbreken. Dit boek legt uit waarom we vasten, wat het suikerfeest inhoudt, en raakt ook aan thema’s zoals armoede. Zo leren kinderen over het belang van delen, dankbaarheid en het helpen van anderen op een manier die dicht bij hun belevingswereld blijft.
Heeft schrijven jouw leven veranderd?
Absoluut. Schrijven heeft mijn leven enorm verrijkt. Ik geniet ervan als kinderen me herkennen en om een handtekening vragen. Het is ook bijzonder om een verschil te maken door verhalen te schrijven waarin diversiteit centraal staat. Dankzij mijn boeken krijg ik de kans om op scholen, hogescholen en evenementen te spreken over inclusie. Ik ontmoet veel inspirerende mensen en voel me dankbaar dat ik mijn passie kan delen.
Hoe verwerk je maatschappelijke thema’s in je boeken?
Ik verweef thema’s als diversiteit, vriendschap en duurzaamheid op een speelse en toegankelijke manier in mijn verhalen. Bijvoorbeeld:
- In Juf, wat voor haar heb je? draait het om nieuwsgierigheid en acceptatie van verschillen.
- In een ander prentenboek, waar ik nu aan werk, draait het om kennis over de ramadan en het suikerfeest. Dit boek legt uit waarom we vasten en wat het suikerfeest inhoudt. Daarnaast raakt het thema’s zoals armoede wereldwijd en het belang van delen en dankbaarheid.
De eerlijkheid en openheid van kinderen helpen me om deze thema’s op een natuurlijke en begrijpelijke manier in mijn boeken te verwerken.
Wie zijn jouw favoriete kinderboekenauteurs en waarom?
Ik bewonder auteurs zoals Selma Noort vanwege haar krachtige verhalen en Jacques Vriens omdat hij met zoveel empathie over kinderen schrijft. Ook Carry Slee is sinds mijn jeugd een favoriet, omdat haar boeken vaak herkenbare en belangrijke thema’s behandelen.
Wat is je favoriete boek uit de Boekenbingolijst?
Er kwam een krokodil logeren van Harmen van Straaten stond vorig jaar op de lijst. Het is een ontzettend grappig prentenboek met prachtige illustraties, die Harmen ook zelf heeft gemaakt. Mijn kleutertjes liggen elke keer in een deuk als ik het voorlees.
Welke tips heb je om kinderen aan het lezen te krijgen?
Kies boeken die aansluiten bij hun interesses. Lees samen, om en om bijvoorbeeld en maak van lezen een gezellige activiteit.
Laat kinderen boeken lezen waarin ze zichzelf herkennen.
En vooral: dwing ze niet. Als een kind geen zin heeft om te lezen, lees dan voor. Vaak ontdekken ze vanzelf hoe leuk lezen kan zijn.
Wat is de allerleukste reactie die je ooit van een lezer hebt gekregen?
Een kleuter vroeg me: “Waarom heet juf Selma geen juf Kamalia?”
Wist je dat ik…
… soms op een bakfiets scholen bezoek?
… mijn boeken altijd eerst test op mijn kleuters?
… bijna alle musicals in Londen heb gezien?
… dol ben op hardlopen in de vroege ochtend?
… personages in mijn boeken baseer op de kinderen uit mijn klas?
… graag schrijf in Londen?
… enorm bof met mijn illustrator, Natascha Stenvert?
… een eigen podcast wil starten?
… een echte kletskous ben?
… in de klas een bijzondere medebewoner heb? (Moessie de muis woont in een luciferdoosje!)