Over Sanne en Merel, het team van de Boekenbingo


Sanne Ramakers

Sanne Ramakers studeert in 2002 af aan de Haagse Hogeschool en begint direct in haar eigen kleutergroep. De ideeën stromen over in haar hoofd dus ze besluit deze te delen met haar collega’s op de website jufsanne.com. Al snel blijkt dit een gouden greep en is de website een enorm succes. JufSanne.com is inmiddels een begrip in onderwijsland.  

In 2014 ontstaat bij Sanne het idee om een platform te creëren waar lesaanbod is geclusterd en wordt gekoppeld aan een boek, natuurlijk in samenwerking met uitgevers. En zo is Kleuteruniversiteit geboren, eveneens een groot succes bij leerkrachten.  Merel de Vink

Merel de Vink is een enthousiaste boekenwurm met een groot hart voor kinderboeken. Tijdens en na haar studie Duitse taal- en cultuur in Leiden werkt ze jarenlang bij uitgeverij Lemniscaat. Hier wordt haar liefde voor boeken alleen maar groter. In 2013 besluit ze dat het tijd is voor haar eigen bedrijf: Leesvink. Hiermee voorziet ze met veel succes basisscholen van een inspirerende en uitdagende schoolbibliotheek.  

Gelukkig kan ze ook nog wat met haar kennis van de Duitse taal: ze vertaalt regelmatig kinder-en jeugdboeken voor diverse uitgeverijen. 


De geschiedenis van de boekenbingo

Het jaar is 2014. Jacques Vriens is de allereerste kinderboekenambassadeur en spreekt regelmatig zijn zorgen uit over het gebrek aan kennis met betrekking tot de jeugdliteratuur bij o.a. PABO studenten. Hij plaatst op zijn website een tiplijst van 60 boeken met daarbij de volgende tekst: 

“De lijst van Vriens 

Het zou de leesbevordering enorm helpen als alle Pabo-studenten tijdens hun studie minimaal 60 kinderboeken zouden lezen. Hieronder een lijst met suggesties. Natuurlijk valt hierover te discussiëren, maar je moet ergens beginnen….” 

Om zijn initiatief kracht bij te zetten, neemt Juf Sanne deze lijst over en start de Boekenbingo. Ze daagt in eerste instantie leerkrachten uit de tiplijst binnen 5 maanden te lezen. Vele leerkrachten beginnen enthousiast aan deze uitdaging en laten juf Sanne al snel weten dat ze door te lezen de kinderen in hun groep hebben aangestoken! De kinderen willen ook graag meelezen en daar heeft natuurlijk niemand bezwaar tegen. 

Vanwege het grote succes van de Boekenbingo gaat juf Sanne in 2016 verder met dit leespromotie initiatief.  
Ze roept daarbij de hulp in van bekende auteurs en illustratoren die elk drie titels voor de lijst noemen, een onderbouw, middenbouw en bovenbouw titel. Ze mogen daarbij elk een titel noemen van eigen hand. 

Dat maakt de boekenbingo ontzettend leuk. Je pakt boeken op die je misschien uit jezelf niet zou lezen en je aangenaam verrassen. 

Nieuw in 2019

Vanaf de editie van 2019 komt Merel de boekenbingo-gelederen versterken. Er is een echte boekenbingo-website, een mooi logo ontworpen door de veelgeprezen illustrator Mies van Hout en samen hebben Sanne en Merel de boekenbingolijsten samengesteld, vragen en opdrachten bedacht en sponsoren aangetrokken.  


Grappig feitje

Auteur Tjibbe Veldkamp noemt in zijn top 3 geen titel van eigen hand, maar vier van zijn collega’s doen dit wel! En zo staan Tiffany Dop, Tim op de tegels, 22 Wezen en Kom uit die kraan te pronken op de boekenboeklijst van 2016. 

In een interview op jufsanne.com vraagt Sanne hem ernaar: 

Sanne: “Je hebt zelf geen eigen titel ingebracht en toch sta je vier keer in de boekenbingolijst. Dat is bijzonder! Heb je een verklaring waarom jouw collega’s jouw titels aanbevelen?” 

Tjibbe: “Steekpenningen, ben ik bang. Omkoping. Dat is natuurlijk niet goed. Maar mijn boeken staan nu dus wel in de boekenbingo! Echt heel fijn.” 

Sanne was overigens erg blij met de tip van Jan Paul Schutten. Hij noemde ‘Tiffany Dop’, echt een heel bijzonder boek. Een heel andere kant van Tjibbe Veldkamp die Sanne nog niet eerder had gezien.  


Het hele interview met Tjibbe lees je hier: