De geschiedenis van de boekenbingo

Het jaar is 2014. Jacques Vriens is de allereerste kinderboekenambassadeur en spreekt regelmatig zijn zorgen uit over het gebrek aan kennis met betrekking tot de jeugdliteratuur bij o.a. PABO studenten. Hij plaatst op zijn website een tiplijst van 60 boeken met daarbij de volgende tekst: 

“De lijst van Vriens 

Het zou de leesbevordering enorm helpen als alle Pabo-studenten tijdens hun studie minimaal 60 kinderboeken zouden lezen. Hieronder een lijst met suggesties. Natuurlijk valt hierover te discussiëren, maar je moet ergens beginnen….” 

Om zijn initiatief kracht bij te zetten, neemt Juf Sanne deze lijst over en start de Boekenbingo. Ze daagt in eerste instantie leerkrachten uit de tiplijst binnen 5 maanden te lezen. Vele leerkrachten beginnen enthousiast aan deze uitdaging en laten juf Sanne al snel weten dat ze door te lezen de kinderen in hun groep hebben aangestoken! De kinderen willen ook graag meelezen en daar heeft natuurlijk niemand bezwaar tegen. 

Vanwege het grote succes van de Boekenbingo gaat juf Sanne in 2016 verder met dit leespromotie initiatief.  
Ze roept daarbij de hulp in van bekende auteurs en illustratoren die elk drie titels voor de lijst noemen, een onderbouw, middenbouw en bovenbouw titel. Ze mogen daarbij elk een titel noemen van eigen hand. Dat maakt de boekenbingo ontzettend leuk. Je pakt boeken op die je misschien uit jezelf niet zou lezen en je aangenaam verrassen.